Το Ergon Ensemble επιστρέφει στο 1953

20.01.2015
Το βραβευμένο σύνολο Ergon Ensemble που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για την καλλιτεχνική αρτιότητα των ερμηνειών του, ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων της Σειράς Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία με τη συναυλία-αφιέρωμα στο 1953, μια χρονιά-ορόσημο για τη μουσική του 20ού αιώνα.

Το γνωστό σύνολο επιστρέφει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Kasper de Roo [Κάσπερ ντε Ρόο], την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, στις 20:30. Τα μέλη του σχήματος θα αναδείξουν με τη σύγχρονη ματιά τους κορυφαία έργα σύγχρονων δημιουργών, όπως οι Μπουλέζ, Λίγκετι, Στόκχαουζεν και Στραβίνσκι.

Τέσσερις συνθέτες τέσσερις χώρες και τέσσερις σχολές αλλάζουν την ιστορία της μουσικής, το 1953, ένα χρονικό σημείο συνάντησης κορυφαίων προσωπικοτήτων, τάσεων και τεχνοτροπιών. Όλα τα έργα που παρουσιάζονται στη συναυλία του Ergon Ensemble στο Μέγαρο, γράφτηκαν το 1953 από διαφορετικούς συνθέτες μεταξύ τους και αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης μουσικής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στο πρόγραμμα συνυπάρχουν οι σειραϊστές και οι πουαντιλιστές με τους Λίγκετι και Στραβίνσκι, δύο συνθέτες με ξεχωριστό μουσικό στίγμα. Οι επιλογές του Ergon περιλαμβάνoυν αποσπάσματα από τη σύνθεση του σπουδαίου γάλλου συνθέτη και αρχιμουσικού Πιερ Μπουλέζ (γενν. 1925) Le marteau sans maître [Το σφυρί δίχως αφέντη]. Το Ergon Ensemble θα ερμηνεύσει επίσης το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 του Γκιόργκυ Λίγκετι (1923-2006). Ακολουθούν τα έργα Kontrapunkte [Αντίστιξη] του Κάρλχαϊντς Στόκχαουζεν (1928-2007) και Σεπτέτο του Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971).

Το Ergon Ensemble ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και είναι ένα ευέλικτο σχήμα που συγκροτείται από έμπειρους μουσικούς. Στηρίζεται σε έναν βασικό πυρήνα καλλιτεχνών ο οποίος, αναλόγως με τις ενορχηστρωτικές ανάγκες του προγράμματος της εκάστοτε συναυλίας, ενισχύεται από ταλαντούχους νέους ερμηνευτές που ειδικεύονται στη νέα μουσική. Πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Παξών το 2004 και συνεργάζεται με τη Διεθνή Ακαδημία του Ensemble Modern (ΙΕΜΑ) που εδρεύει στη Φραγκφούρτη. Υπεύθυνος για τον καλλιτεχνικό συντονισμό του συγκροτήματος είναι ο Αλέξανδρος Μούζας. Σκοπός του συνόλου είναι η προώθηση των αριστουργημάτων της ελληνικής και ξένης σύγχρονης μουσικής και η παρουσίασή τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερο ακροατήριο. Σκοπός του Ergon Ensemble είναι η εξερεύνηση και ανάδειξη της μουσικής του καιρού μας, μέσα από εκτελέσεις υψηλού επιπέδου, απολύτως πιστές στο «γράμμα του συνθέτη». Ως εγχώριο μουσικό σύνολο, με συγκριτικό πλεονέκτημα τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη σύγχρονη ελληνική εργογραφία, αποβλέπει στην προώθηση της ελληνικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε άλλους χώρους. Οι προτεραιότητες του συνόλου, πέραν των συναυλιών, περιλαμβάνουν: δισκογραφία, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παραγωγές που συνδυάζονται με άλλες μορφές τέχνης, όπως με το χορό, το μουσικό θέατρο και τα πολυμέσα. Πρόσφατες σημαντικές παραγωγές του ήταν η συμμετοχή στο Susa Festival στη Δανία, οι παραγωγές «Βωβός κινηματογράφος και μουσική» στο ΜΜΑ, Balkan Project στη Στέγη Γραμμάτων και «Μουσική και ηλεκτρονικά» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ενώ την περίοδο 2012-13 οργάνωσε μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσιάζοντας τη σύγχρονη μουσική στο ευρύ κοινό. Το Ergon Ensemble υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ernst von Siemens.

Info:

Πότε: Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, ώρα 20:30

Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη B΄) και 20 € (Zώνη Α΄).

Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).