Πρεμιέρα της 10ης Εντολής: Τι είδαμε και σφίχτηκε το στομάχι μας

12.02.2015
Άγριες, σχεδόν πρωτόγνωρες σκηνές σεξ προβλήθηκαν στο πολυαναμένομενο επεισόδιο "Σιωπή" της "10ης Εντολής" του Πάνου Κοκκινόπουλου, σκηνές που έκαναν το στομάχι να γίνει κόμπος, σκηνές που μας ταρακούνησαν και μας συγκλόνισαν κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε τι τελικά είναι πραγματικά το human trafficking.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Λένα Παπαληγούρα, η Σοφία Γεωργοβασίλη, ο Αργύρης Ξάφης, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Κρις Ραντάνοφ και οι υπόλοιποι ηθοποιοί έδωσαν συγκλονιστικές ερμηνείες ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα πλέον ύψη τον πήχη όχι μόνο των υποκριτικών, αλλά και των ποιοτικών απαιτήσεων μιας τηλεοπτικής ελληνικής σειράς.

Η Λένα Παπαληγούρα στο ρόλο της μουγγής κοπέλας που έγινε με τη βία σκλάβα του σεξ, γιατί οι «δεσμοφύλακές» της έκοψαν τη γλώσσα στην προσπάθειά της να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, ήταν σχεδόν ανατριχιαστική. Να σημειώσουμε εδώ πως η Παπαληγούρα (που συνυπογράφει μάλιστα το σενάριο αυτό με τον Πάνο Κοκκινόπουλο) έχει παίξει με τον ίδιο συγκλονιστικό τρόπο στο θέατρο και το ρόλο της «Αόρατης Όλγας» του Γιάννη Τσίρου, μιας κοπέλας που έπεσε επίσης θύμα trafficking και μάλιστα έχει αποσπάσει και το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία της αυτή. Η ίδια μας έχει εξομολογηθεί πως το έργο αυτό αποτέλεσε την αφορμή να ερευνήσει η ίδια σε βάθος το human trafficking και να επισκεφθεί ακόμη και ένα σπίτι που ζούσαν κοπέλες που έχουν σωθεί από το trafficking.

Αν σκεφτεί κανείς τον τραγικό επίλογο της σειράς, πως δηλαδή ένας στους τέσσερις Έλληνες έχει «πάει» με θύμα trafficking και το γεγονός πως ο μέσος όρος επιβίωσης αυτών των κοριτσιών είναι μόλις τρία χρόνια μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος του προβλήματος και του… εγκλήματος.

Άξιζε να δει κάποιος την «Σιωπή»; Επιβάλλεται να τη δουν όλοι, όσο σκληρές και αποτρόπαιες και να είναι οι σκηνές που προβάλλονται. Το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό, τελείται καθημερινά δίπλα μας και άπαντες πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας...

* Σημειώστε πως το 1ο επεισόδιο της σειράς, έκανε μέσο όρο στο γενικό σύνολο 22,1%, ενώ στο δυναμικό κοινό ο μέσος όρος ήταν 27%.

Γ.Οικονόμου