3 χρόνια χωρίς το ζεϊμπέκικο του Μητροπάνου - 20 σπάνιες εικόνες [photos]

17.04.2015
Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 17 Απριλίου 2012 σε ηλικία 64 χρονών και χάσαμε μια από τις σημαντικότερες φωνές που έχουν περάσει από το ελληνικό τραγούδι.

Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 17 Απριλίου 2012 σε ηλικία 64 χρονών και χάσαμε μια από τις σημαντικότερες φωνές - και ένα απο τα πιο ωραία ζεϊμπέκικα - που έχουν περάσει από την ελληνική μουσική κονίστρα.

----------------------------------------------------------------------------

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, έφυγε από τη ζωή από οξύ πνευμονικό οίδημα, την ίδια μέρα που πριν από έναν χρόνο πέθανε άλλος ένας μοναδικός τραγουδοποιός, ο Νίκος Παπάζογλου.. Σεμνός, συνεπής, βοηθούσε πάντα τους νέους καλλιτέχνες, έδινε πολύχρονη μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ την τεράστια αγάπη του, τη μουσική.

Γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του.

Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.