10 παραστάσεις που πρέπει να δείτε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών!

05.05.2015
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τα καλά για το Φεστιβάλ Αθηνών και εμείς κάναμε μία μικρή επιλογή για τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον μήνα Ιούνιο! Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει, οπότε σπεύσατε για εισιτήρια!

Συλβί Γκιλλέμ

Life in Progress
Η Συλβί Γκιλλέμ, ύστερα από 35 χρόνια φωτεινής διαδρομής στη χορευτική σκηνή –αληθινή ενσάρκωση της τελειότητας, υπερβαίνοντας τα σύνορα κλασικού και σύγχρονου χορού– ετοιμάζεται για την τελευταία της υπόκλιση. Μοναδική, μοναχική και απρόβλεπτη, όπως πάντα, έρχεται με την αποχαιρετιστήρια παράστασή της, Life in Progress, να αποδείξει ότι δεν ενδίδει στους φόβους της, ότι δεν αγαπά τη μετριότητα, και γι’ αυτό σταματά να χορεύει την κατάλληλη στιγμή. Στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας της διάλεξε να υποκλιθεί μπρος στο ελληνικό κοινό, που τόσο την αγάπησε, στη σκηνή του Ηρωδείου ερμηνεύοντας χορογραφίες των Άκραμ Καν, Ουίλλιαμ Φόρσαϊθ, Ράσσελ Μάλιφαντ και Ματς Εκ.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
3-4 Ιουνίου 2015
Schaubühne Berlin - Τόμας Όστερμαϊερ
Μικρές αλεπούδες, της Λίλλιαν Χέλλμαν
Aγαπημένος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Τόμας Όστερμαϊερ επανέρχεται με τις Μικρές αλεπούδες (1941) της Λίλλιαν Χέλλμαν. Mέσα από τις μηχανορραφίες μιας αδίστακτης ηρωίδας - παμπόνηρης «αλεπούς», η Αμερικανίδα συγγραφέας και κοινωνική ακτιβίστρια στηλιτεύει την απληστία μιας παρηκμασμένης κοινωνίας, που ταυτίζει την ευτυχία με το κυνήγι του χρήματος. Ο διεθνούς φήμης Γερμανός σκηνοθέτης μεταφέρει τη δράση, από τον αμερικανικό Νότο των αρχών του περασμένου αιώνα, στο σήμερα. Το νυστέρι του ρεαλισμού διαπερνά την επιφάνεια των πραγμάτων για να αποκαλύψει, με τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών της Σαουμπύνε, την εσωτερική ζωή των προσώπων και την επίδραση του οικονομικού ανταγωνισμού στις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
19-21 Ιουνίου 2015
Ομάδα Station Athens - Γιολάντα Μαρκοπούλου
Είμαστε οι Πέρσες!
Μαρτυρίες-σοκ απ’ την Αμυγδαλέζα και οδύσσειες προσφύγων απ’ το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μπολιάζουν τους Πέρσες και τις Ικέτιδες στην παράσταση-ντοκουμέντο Είμαστε οι Πέρσες! της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Πόση είναι, πράγματι, η απόσταση από τις εμπόλεμες ζώνες της Καμπούλ μέχρι τα κρούσματα βίας και ρατσισμού της ελληνικής καθημερινότητας αναρωτιούνται, σαν σύγχρονοι αγγελιαφόροι, ο Χασάν, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αϊντίμ, ο Λευτέρη και ο Τζαβάντ. Η παράσταση-γροθιά γεννήθηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Station Athens για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, της ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ.
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
3-4 Ιουνίου 2015
Γιάννης Μόσχος
Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας
Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθέτησε μια παράσταση-πραγματεία για την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με τη μόνη βεβαιότητα: τον θάνατο. Πρόκειται για μια σύνθεση βασισμένη σε διηγήματα του Τσέχοφ• ένα ψηφιδωτό προσώπων που πέρσι συγκίνησαν το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, αναζητώντας εναγωνίως το νόημα της ζωής τους. Τέσσερις καταξιωμένοι ηθοποιοί, διαφορετικών γενεών, αφηγούνται και ενσαρκώνουν με λεπτό χιούμορ την κωμικοτραγική προσπάθεια που κάνουμε όλοι για να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας.
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
14-15 Ιουνίου 2015
Χάρης Φραγκούλης
Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει
Η αστική τραγωδία του 16ου αιώνα αναβιώνει σε ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα –μολονότι δίχως ταυτότητα– δείγματά της. Το έργο, άγνωστου συγγραφέα (κατά καιρούς έχει αποδοθεί στον Σαίξπηρ, τον Μάρλοου και τον Κυντ), τροφοδοτεί την τέταρτη σκηνοθεσία του Χάρη Φραγκούλη. Βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Τόμας Άρντεν από τη γυναίκα του και τον εραστή της, παίρνει τον χαρακτήρα ενός –αριστουργηματικά δομημένου– θρίλερ. Το έγκλημα αναδεικνύει ζητήματα θρησκείας, εξουσίας, βίας και έρωτα, έχοντας στο κέντρο του έναν άρχοντα που πεθαίνει μαζί με την ταραγμένη εποχή του.
Η νέα ΣΚΗΝΗ - Θέατρο Οδού Κυκλάδων
2-6 Ιουνίου 2015
Baxter Theatre Center
Mies Julie
Το Φεστιβάλ Αθηνών συστήνει έναν ξεχωριστό νοτιοαφρικανικό θίασο με μιαν άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση. Το πολύκροτο έργο του Στρίντμπεργκ (1888) φέρνει επί σκηνής, σαν σε τελετουργικό αλληλοσπαραγμό, την αβυσσαλέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο κοινωνικές τάξεις, δύο φύλα, δύο ψυχισμούς. Στην παγανιστική ευφορία μιας νύχτας μεσοκαλόκαιρου ο υπηρέτης οδηγεί την κόρη του κόμη στη συντριβή, «με την ωμότητα του σκλάβου και την κρύα καρδιά του κυρίαρχου». Μέσα από ποια βιώματα, μνήμες, εικόνες και συναισθήματα η σκηνοθεσία θα προσεγγίσει το αδυσώπητο παιχνίδι θύτη και θύματος, εξουσίας και σαγήνης ανάμεσα στη λευκή Τζούλια και τον μαύρο Ζαν;
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
11-13 Ιουνίου 2015
New Riga Theatre - Άλβις Χερμάνις
Σόνια της Tατιάνα Τόλσταγια
Με μια παράσταση πανέξυπνη και σπαρακτική έρχεται στην Πειραιώς 260 ο Άλβις Χερμάνις, ο Λετονός σκηνοθέτης που έχει αποσπάσει την τελευταία δεκαετία τη διεθνή αναγνώριση. Διευθυντής και σκηνοθέτης του Νέου Θεάτρου της Ρίγας, ενός κρατικού θεατρικού οργανισμού με μόνιμο θίασο είκοσι πέντε ηθοποιών, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες και με σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεατρικούς φορείς. Η προσωπική αισθητική του χαρακτηρίζεται από τον συγκερασμό δύο αλληλοσυγκρουόμενων σκηνικών αντιλήψεων: δομικά, αφαιρετικά στοιχεία της γερμανικής παράδοσης αφενός, το παιγνιώδες, αυθόρμητο και μεστό παίξιμο της ρωσικής σχολής αφετέρου.
Πειραιώς 260, Κτίριο Η
16-18 Ιουνίου 2015
Θάνος Παπακωνσταντίνου
Μετατόπιση προς το ερυθρό
Στην αστρονομία η «μετατόπιση προς το ερυθρό» αποτελεί τεκμήριο της αδιάπτωτης διαστολής του σύμπαντος. Ένας θηριοδαμαστής στη σκηνή ενός τσίρκου, ανάμεσα σε παράξενα ζώα και ακροβάτες, μιλάει για την έλευση ενός καινούργιου είδους, εκθαμβωτικού και καταστροφικού. Από τις ερμητικά κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων, με το αυστηρό τελετουργικό, μέχρι την αγκαλιά μιας βασίλισσας-τροφού, που εκπληρώνει φαντασιώσεις, οι ήρωες του έργου αποσυνδέονται από το παρελθόν τους, μετατοπίζοντας τον κόσμο.
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ
10-11 Ιουνίου 2015
Societas Raffaello Sanzio - Ρομέο Καστελλούτσι
Go down, Moses
Ο Ρομέο Καστελλούτσι έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια ρηξικέλευθη σκηνική δημιουργία. Στο Go down, Moses θα παρακολουθήσουμε την κατάβαση του ανθρώπου στο σκοτεινό σπήλαιο, την επιστροφή του στη μήτρα, εκεί όπου συλλαμβάνεται η αρχική σκηνογραφία ενός κόσμου στον οποίον είμαστε ταυτόχρονα θεατές και αντικείμενα θέασης. Γυμνός και φοβισμένος, ο άνθρωπος θα ψηλαφήσει τη δίοδο προς έναν κόσμο άγνωστο και απρόβλεπτο. Θα εκτεθεί στο φως και την αδιάκοπη απειλή του βλέμματος, όπως το βρέφος όταν αποχωρίζεται με βιαιότητα το προστατευτικό σκοτάδι της μήτρας. Στην επώδυνή του Έξοδο ποιος θα σταθεί καθοδηγητής του; Ποιος θα τον απελευθερώσει από τα δεσμά των πλαστών εικόνων;
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
28-30 Ιουνίου 2015
Μαγκύ Μαρέν, Νταβίντ Μαμπούς – Μπενζαμέν Λεμπρετόν
Singspiele
Στο βάθος της σκηνής ένας τοίχος με κρεμασμένες τρεις φορεσιές. Ένας άνδρας, με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μπροστά του, επιδίδεται αργά, πολύ αργά, σε ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων, αλλάζοντας κάθε μέρα ταυτότητα. Ενσαρκώνει τον άνδρα, τη γυναίκα, το παιδί, τον έφηβο, επώνυμους και μη, μακριά από τις λέξεις, με εργαλείο το ανθρώπινο σώμα, και πρωτίστως το πρόσωπο, αφού αυτό μας ορίζει στο βλέμμα του Άλλου. Το σόλο που ερμηνεύει ο υπέροχος Νταβίντ Μαμπούς φέρει την υπογραφή της ακαταμάχητης Μαγκύ Μαρέν, που δεν παύει να μας αιφνιδιάζει: στο Singspiele σταδιακά η ζωή καταλαμβάνει τη σκηνή και λίγο πια μας νοιάζει αν πρόκειται για χορογραφία, θέατρο ή ό,τι άλλο.
Πειραιώς 260, Κτίριο Ε
9-10 Ιουνίου 2015

Μπορείτε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήρια σας και να επωφεληθείτε από τις προνομιακές προσφορές που γίνονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Φεστιβάλ.

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:

  • Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr.
  • Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00.
  • Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ

Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.


Τα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι:
Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.

  • Σημειώνεται ότι δεν θα ανοίξουν ακόμη τα εκδοτήρια που βρίσκονται στο χώρο του Ηρωδείου ή της Επιδαύρου. Θυμίζουμε ότι οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν εισιτήρια σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων, δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.
  • Σημειώνεται επίσης ότι η προπώληση δεν θα ανοίξει στις 2 Μαΐου για τη δεύτερη παραγωγή της Λυρικής Σκηνής («Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη). Η προπώληση της συγκεκριμένης παράστασης θα ξεκινήσει 22 Ιουνίου.


Προνομιακές προφορές υπό το τίτλο «Φτιάξε το δικό σου Πακέτο»:

Για πακέτο 3 παραστάσεων: έκπτωση 5% συνολικά

Για πακέτο 4 παραστάσεων: έκπτωση 7% συνολικά

Για πακέτο 5 παραστάσεων: έκπτωση 10% συνολικά

  • Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εκπτώσεις ισχύουν μόνο για ατομικά ή εισιτήρια 2 ατόμων ανά παράσταση.
  • Σημειώνεται επίσης ότι ενδέχεται κάποιες (λίγες) παραστάσεις να μην εντάσσονται στο πακέτο των προσφορών. Για πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση, ενημερωθείτε από τα ταμεία.