Βετεράνος τραγουδιστής περιγράφει: «Πως κάπνισα χασίς στη στέγη του Λευκού Οίκου» [photo+vds]

06.05.2015
Μια βραδιά του 1977, δύο ημέρες μετά την αποφυλάκισή του από φυλακή στις Μπαχάμες, όπου είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κατοχής ινδικής κάνναβης, προσκλήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να δειπνήσει μαζί του στον Λευκό Οίκο.

Εμβληματική φιγούρα της κάντρι, ο 82χρονος Γουίλι Νέλσον με τις μακριές πλεξούδες, δημοσιεύει τα απομνημονεύματά του - με τίτλο «Είναι μια μεγάλη ιστορία» - και αφηγείται πώς κατάφερε να καπνίσει ένα τσιγαριλίκι στον Λευκό Οίκο.

Ο Κάρτερ ήθελε να τον ευχαριστήσει με ένα δείπνο για τη στήριξη που του πρόσφερε ο Νέλσον κατά την προεκλογική εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές το 1976. Μετά το φαγητό ένας «άνθρωπος του Λευκού Οίκου» (που το όνομά του δεν αναφέρεται) κάλεσε τον Νέλσον να ανεβούν στην... ταράτσα για να θαυμάσουν τη θέα στην Ουάσινγκτον.

Και εκεί ο κύριος άγνωστος τού προσέφερε ένα τσιγαριλίκι.

«Το να καπνίζεις χασίς στη στέγη του Λευκού Οίκου σε βάζει σε σκέψεις», έγραψε ο τραγουδιστής και ακτιβιστής στην αυτοβιογραφία του: «Σου έρχονται στο νου διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα, του τύπου: πώς διάολο βρέθηκα εδώ πάνω;»

Ο γνωστός ερμηνευτής - τελευταίος των Μοϊκανών της γενιάς του - δηλώνει ότι προτιμά την κάναβη παρά το αλκοόλ επειδή «...το χασίς δεν με πρόδωσε ποτέ (...) σε αντίθεση με το αλκοόλ (η κάναβη) δεν με έκανε ποτέ κακό ή βίαιο».

Επιμ. Χ.Τ.