Στίβι Γουόντερ: Ο τυφλός θρύλος με τα 9 παιδιά έκλεισε τα 65 [photos+vds]

13.05.2015
Τυφλός σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στην ηλικία των 11 ετών. O Στίβι Γουόντερ (Stevie Wonder) - με το χαρακτηριστικό κούνημα του κεφαλιού - συνέχισε να ερμηνεύει και να ηχογραφεί τραγούδια για τη θρυλική δισκογραφική Mottown μέχρι το 2010.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1950 και το όνομά του φιγουράρει στο No 5, στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ θερωρείται ένας από τους πιο αγαπητές μουσικές περσόνες του 20ου αιώνα.

Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός, παραγωγός δίσκων και ακτιβιστής, ο Στίβι Γουόντερ έχει ερμηνεύσει κομμάτια που έχουν μείνει στην ιστορία, όπως τα «Superstition», «Sir Duke», «I Wish», «Talking Book», «Innervisions», «Songs in the Key of Life» και «I just called to say I love you.

Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα τραγούδια που μπήκαν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των μεγαλύτερων αμερικανικών χιτς και έχει πάρει είκοσι δύο βραβεία Grammy, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα σόλο καλλιτέχνη.

Είναι επίσης διάσημος για το έργο του ως ακτιβιστής πολιτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καμπάνιας που διεξήγαγε το 1980 για να γίνουν αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες τα γενέθλια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ .

Το 2009, αναδείχθη Αγγελιοφόρος της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Το 2008, το περιοδικό Billboard δημοσίευσε μια λίστα των 100 Μεγαλύτερων Καλλιτεχνών Όλων των Εποχών για να γιορτάσει τα πενήντα χρόνια έκδοσης της αμερικανικής εκδοχής του περιοδικού, με τον Stevie Wonder στο νούμερο πέντε.

Ένα άλλο... επίτευγμα του γνωστού τραγουδιστή που έχει εντυπωσιάσει τους θαυμαστές του είναι ότι είναι ... καρπερός, καθώς έχει αποκτήσει 9 παιδιά, το τελευταίο των οποίων ένα κοριτσάκι στα 64 χρόνια του.

Χ.Τ.