Πέθανε στον ύπνο του ο βασιλιάς των μπλουζ B.B. King [photos+vds]

15.05.2015
«Έφυγε» στα 89 του χρόνια από τη ζωή ο θρύλος της μπλουζ, B. B. King σκορπώντας απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο B. B. King, ο κατά κόσμον Riley B. King, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1925 και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους, πιο διάσημους και αγαπημένους αμερικανούς μπλουζ κιθαρίστες και τραγουδοποιούς.

Σημειώστε πως ο διάσημος τραγουδιστής ταλαιπωρείτο τα τελευταία 20 χρόνια από θέματα υγείας. που έχουν να κάνουν με τον διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατα μάλιστα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Ο Βασιλιάς των Μπλουζ γεννήθηκε στις φυτείες του Μισισίπι και άρχισε να εμφανίζεται ζωντανά σε κοινό από το 1940. Από παιδί δούλευε από το πρωί της Δευτέρας ως το μεσημέρι του Σαββάτου. «Τα απογεύματα του Σαββάτου καθόμουν στην γωνία του δρόμου, τραγουδούσα και έπαιζα».

«Είχα μαζί μου ένα καπέλο ή ένα κουτί που έβαζα μπροστά μου. Οι περαστικοί μου ζητούσαν να πω ένα gospel ρυθμό μου έλεγαν πάντα “γιε μου, είσαι πολύ καλός, θα γίνεις σπουδαίος μια μέρα”. Ποτέ όμως δεν μου άφηναν ένα κέρμα στο καπέλο

Επηρέασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, ενώ το 1988 κυκλοφόρησε το single «When Love Comes To Town», με το ιρλανδικό συγκρότημα U2, στο άλμπουμ «Rattle and Hum». Το 2000, ο Kινγκ συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του «Riding With the King».

Σήμα κατατεθέν του ήταν η κιθάρα με το προσωνύμιο Lucille, μια «ειδικής κατασκευής» Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Με το πέρασμα των χρόνων πέρασαν διάφορες «Lucille» από τα χέρια του, αλλά ουσιαστικά ήταν το ίδιο μοντέλο κιθάρας προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καλλιτέχνη.

Ο Κινγκ έχει παντρευτεί δύο φορές και λέγεται ότι έχει περίπου 15 παιδιά και 50 εγγόνια, ήταν γνωστός τζογαδόρος και χορτοφάγος, δεν έπινε ποτέ αλκοόλ ούτε κάπνιζε. Είχε δίπλωμα πιλότου και πολύ συχνά πετούσε... μόνος του στα live. Κατόπιν συμβουλής της ασφαλιστικής του και του μάνατζέρ του το 1995 σταμάτησε να πιλοτάρει.

Την δεκαετία του '50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής, θέση στην οποία οδηγήθηκε από τραγούδια όπως τα: You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer, Whole Lotta Love, You Upset Me Baby, Every Day I Have the Blues, Sneakin' Around, Ten Long Years, Bad Luck, Sweet Little Angel, On My Word of Honor, και Please Accept My Love. Το 1962 υπέγραψε με την εταιρεία ABC-Paramount Records. Τα βλέμματα όλων κέρδισε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969.

Ο Κινγκ πήρε το 15ο του Βραβείο Grammy το 2009 για το άλμπουμ του, «One Kind Favor». Το όνομά του φιγουράρει και στο Blues Foundation Hall of Fame και στο Rock and Roll Hall of Fame. Μέχρι να μπει στο νοσοκομείο ο αεικίνητος Κινγκ εμφανιζόταν σε τουλάχιστον 100 συναυλίες το χρόνο!

Ο αγαπημένος του τραγουδιστής ήταν ο Φρανκ Σινάτρα. Στην αυτοβιογραφία του μάλιστα αναφέρει ότι ήταν τόσο τρελός με τον Σινάτρα που πήγαινε για ύπνο κάθε βράδυ, ακούγοντας το κλασικό άλμπουμ «Wee Small Hours».

Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει τοθετήσει στη λίστα με τους 100 κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών μόλις λίγες θέσεις μετά τον Jimi Hendrix και τον Duane Allman.

Επιμέλεια: Χ.Τ.