«Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις»: Ο Νταλάρας ερμηνεύει Γιάννη Μαρκόπουλο [vds]

19.05.2015
Το Εντεύθεν που σημαίνει «από εδώ» είναι ίσως ο πιο προσωπικός δίσκος του συνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλου γεμάτο πρωτόγνωρες εικόνες, μνήμες, ονειροπόλους ήρωες. Εξαιρετικά επίκαιρο το έργο χαρτογραφεί την παραμονή και τη φυγή από κοινωνίες δυστοπικές και μιλώντας για την επόμενη μέρα ζωγραφίζει ένα τοπίο γνώριμο και συνάμα νέο όπου πρόσωπα και καταστάσεις μετρούν την αντοχή τους, και εξετάζοντας τις δομές γύρω τους αποδομούν και αναδομούν.

Το έργο κυοφορείται μία εικοσαετία από το Γιάννη Μαρκόπουλο και η έκδοση του σηματοδοτεί και μια εικοσαετία από την έκδοση τέτοιας μορφής έργων στην εγχώρια δισκογραφία. Ένας κύκλος τραγουδιών με μελωδίες που συνέλαβε από τα νεανικά του χρόνια, με άλλες που επεξεργάστηκε για χρόνια και άλλες που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2015. Ο συνθέτης αισθάνθηκε ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί και επέλεξε τους ερμηνευτές βάση του συνολικού οράματος που είχε για την απόδοση του έργου.

Το «Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις» το πρώτο single του δίσκου, ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Το τραγούδι σε στίχους του συνθέτη, αποτελεί και το μήνυμα του δίσκου, σαν μια εσωτερική εντολή παραμονής σε ένα διαμελισμένο, σεισμικό τοπίο. Ο Μαρκόπουλος καλεί σε επιμονή και αντοχή όταν μοιάζει μονόδρομος η φυγή.

Το άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτόν τον Ιούνιο.

«Ό,τι αλλάζει να τ’ αντέξεις»
Μουσική - Στίχοι: Γιάννης Μαρκόπουλος
Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας