Eurovision 2015: Τι είδαμε στον Α' Ημιτελικό [photos+vds]

20.05.2015
Λαμπερός, χωρίς περιττές φλυαρίες και με τρομερά ψηφιακά εφέ, ήταν ο Α' Ημιτελικός του μουσικού διαγωνισμού Eurovision 2015, που λαμβάνει χώρα στο Wiener Stadthalle της Βιέννης.

Παρουσιάστριες της βραδιάς του 1ου Ημιτελικού, ήταν οι νεαρές Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler και Arabella Kiesbauer. Την αναμετάδοση από το Green Room κάνει η περσινή νικήτρια Κοντσίτα Βουρστ (Conchita Wurst). Τον σχολιασμό για την ελληνική τηλεόραση έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Στον τελικό της 23ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 27 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι θα προκύψουν από τους δύο ημιτελικούς - δέκα από κάθε βραδιά - ενώ οι υπόλοιπες επτά, δηλαδή οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), η διοργανώτρια Αυστρία, καθώς και η Αυστραλία - που φέτος συμμετέχει τιμητικά στον διαγωνισμό - θα περάσουν απευθείας στον τελικό. Μάλιστα, η Αυστραλία ψηφίζει στον Α' Ημιτελικό!

Η βραδιά ξεκίνησε με την Κοντσίτα και τον Φοίνικα. Η Κοντσίτα σαν πραγματική βασίλισσα με κατάλευκη βραδινή τουαλέτα και μέση δακτυλίδι ανοίγει τον διαγωνισμό Live from Vienna AUSTRIA. Μαζί της 51 μουσικοί και... ύφος πολλών καρδιναλίων.

Ακολούθησαν όλες οι χώρες με τις ομάδες τους που πέρασαν τη γέφυρα προς το Green Room. Οι λαοί να γεφυρώσουν τις διαφορές και να έρθουν πιο κοντά - αυτό είναι το κόνσεπτ του διαγωνισμού φέτος!

Οι τρεις παρουσιάστριες ανέβηκαν στη σκηνή και καλωσόρισαν όλες τις χώρες.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε με την:
01 Μολδαβία: Eduard Romanyuta - I Want Your Love
Ο νεαρός Μολδαβός με δερμάτινο παντελόνι και σκηνικό αστυνομικής διεκδίκησης της αγάπης τραγουδάει «Θέλω την Αγάπη σου» - σε αγγλικό στίχο. Η νεαρή αστυνομικίνα του βγάζει το μπλουζάκι - αλλά ο Sakis το έχει κάνει πριν χρόνια! Τελικά η εξουσία κερδίζει το αγόρι.


02 Αρμενία: Genealogy - Face The Shadow
Νύμφες της Αρμενίας σε δάση με ομίχλη - πίσω το δέντρο της ζωής - κάτω η υφήλιος και τα έξι άτομα στη σκηνή τραγουδούν Don't Deny.


03 Βέλγιο: Loïc Nottet - Rhythm Inside
Παιδί του The Voice της χώρας του, ο Loic τα πήγε περίφημα με το ρυθμικό, με ηλεκτρονικούς ήχους "Ρυθμός Μέσα" μας ... μεγάλος θαυμαστής της Αυστραλής τραγουδίστριας Σία το φανέρωσε και επί σκηνής ...


04 Ολλανδία: Trijntje Oosterhuis - Walk Along

Συμμέτοχη στην παραγωγή του κομματιού η Ολλανδή γνωστή ερμηνεύτρια, Ανούκ - και φαίνεται τόσο, ώστε θα μπορούσε να είναι εκείνη πάνω στη σκηνή. Τρία ρούχα άλλαξε για να εμφανιστεί η τραγουδίστρια και διάλεξε το πιο αδιάφορο!


05 Φινλανδία: Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina Mun Pitää
Δείχνοντας την κοινωνική τους ευαισθησία - αλλά και την πανκ ροκ αισθητική τους - οι Φινλανδοί θεατές ψήφισαν φέτος για τη Eurovision το τετραμελές συγκρότημα, Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN). Το τραγούδι τους ασχολείται με πράγματα που πρέπει να κάνεις ακόμα και αν δεν σου αρέσει, όπως το να πλένεσαι και να τρως σωστά. Έχει διάρκεια 1 λεπτό και 42 δευτερόλεπτα. Μια ιστορική στιγμή όπως παρατηρούν οι παρουσιαστές, Κοζάκου και Καπουτζίδης.


06 Ελλάδα: Μαρία Έλενα Κυριάκου - One Last Breath

Στο βίντεο της εισαγωγής βλέπουμε Ακρόπολη και Πλάκα - τις πιο όμορφες εικόνες από Ελλάδα - Η Μαρία Έλενα χειροκροτήθηκε, ήταν δυναμική και συγκινητική - όλο το εύρος της φωνής της φάνηκε με τη διακριτική συνοδεία του πιάνου. Αρχικά με λίγο άγχος - γρήγορα το ξεπέρασε και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.


07 Εσθονία: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye To Yesterday
Θεωρητικά φαβορί - πρακτικά μετά την Ελλάδα - και Αντίο στο Χθες...

08 F.Y.R. Macedonia: Daniel Kajmakoski - Autumn Leaves

Ανταλλάσσει παραδοσιακά βαθμούς με Τουρκία και Αλβανία - ο Ντάνιελ διαθέτει φοβερή φωνή και 3 μαύρους ράπερς μαζί του σε ένα σκηνικό με κίονες και πύλες... Έχτισε μια γέφυρα από τα Σκόπια μέχρι το Μπρούκλιν!

09 Σερβία: Bojana Stamenov - Beauty Never Lies
Φιναλίστ του «Σερβία Έχεις Ταλέντο», η ευτραφής Bojana ερμηνεύει το πρώτο αγγλόφωνο κομμάτι που στέλνει η χώρα στον διαγωνισμό, αφού δεν είχε απαρνηθεί ποτέ τη γλώσσα της. Το τραγούδι μιλάει για την ομορφιά της ψυχής. Μια βαρέων βαρών εμφάνιση με τρελά χειροκροτήματα!!!


10 Ουγγαρία: Boggie - Wars For Nothing
Το αντιπολεμικό τραγούδι της βραδιάς - οι πόλεμοι γίνονται για το τίποτα. Η Ουγγαρία είναι η χώρα που έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς της διαχρονικά στην Ελλάδα. Με κατακόκκινο φόρεμα η Boggie ερμηνεύει με φόντο οπτικά εφέ με πλανήτες, αστρικά συστήματα, και στο τέλος τον καταπράσινο πλανήτη Γη.


11 Λευκορωσία: Uzari & Maimuna – Time
Ένα dance κομμάτι που άνετα μπορεί να αποτελέσει αγαπημένο των fans της Eurovision - με στοιχεία 80ς και βιολί από την εξωτική Maimuna που ξεσήκωσε το χειροκρότημα όλου του σταδίου. # Hashtag Ιππότης της Ασφάλτου!

12 Ρωσία: Polina Gagarina - A Million Voices

Η Πολίνα που ξέρει και ελληνικά κέρδισε το χειροκρότημα αρχικά με την εμφάνισή της. Πάνω στην ολόλευκη τουαλέτα της με το βαθύ ντεκολτέ απεικονίζονταν αστέρια, φεγγάρια και ένα εκατομμύριο... φωνές - μια πανδαισία ψηφιακών εφέ θα μπορούσε να είναι... ηλεκτρονικό παιχνίδι!


13 Δανία: Anti Social Media - The Way You Are
Ένα δροσερό boy band που πολύ θα ήθελε να βρίσκεται πίσω στα 60s, αλλά δεν τα κατάφερε να μας παρασύρει. Vintage πάνω σε φουτουριστικό καμβά δεν μας πάει...


14 Αλβανία: Elhaida Dani - I'm Alive
Έχει συνυπάρξει στη σκηνή με την Πάτι Σμιθ, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και μουσικά events και την κομπλιμεντάρουν για τη φωνή της. Και δικαίως... με την κάπα του Batman, που ανέμιζε ενώ ανέβηκαν και οι νότες του κομματιού ... μάς κάλυψε!


15 Ρουμανία: Voltaj - De La Capat/ All Over Again
Συγκινητικό κομμάτι με τον Voltaj και τη γραβάτα με τα πετράδια - δυστυχώς δεν καταλάβαμε τα λόγια και δύσκολα συνδεθήκαμε με το συναίσθημα...

16 Γεωργία: Nina Sublatti - Warrior
Τελευταία χώρα της βραδιάς με την πρωταγωνίστρια του επόμενου Twilight πιθανώς. Η Γεωργιανή γκόθικ πολεμίστρια με τα γιγάντια μάτια πίσω της να δακρύζουν είναι η Νίνα, που Ζίνα δεν τη λες, αλλά χειροκροτήθηκε αρκετά.

Χ.Τ.

Δείτε τις χώρες που προκρίθηκαν στην EUROVISION 2015 - Στον Τελικό και η ΕΛΛΑΔΑ