Οι χορευτές της Λυρικής ψάχνουν το... ελιξήριο της νεότητας

07.12.2015
Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πως «χορεύτρια» ή «χορευτής» σημαίνει μεταξύ άλλων ρυθμός, καλογυμνασμένο σώμα, αρμόνια κινήσεων και πάνω απ ‘όλα πάθος.

Καλά – προφανώς – τα ξέραμε, αλλά πλέον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε με την Κυβέρνηση «πρώτη φορά Αριστερά» και το τρίτο μνημόνιο που έρχεται να σαρώσει το Ασφαλιστικό και κατ’ επέκταση την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Πλέον, οι 60 χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν αρκεί να έχουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να ανακαλύψουν και το… ελιξήριο της νεότητας προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Κυβέρνησης και των δανειστών. Γιατί;

Η νέα Κυβέρνηση όχι μόνο δεν μείωσε τα χρόνια που απαιτούνται για να βγει ένας χορευτής/χορεύτρια στη σύνταξη, αντιθέτως τα αύξησε κατά 8 ολόκληρα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι μ’ ένα μαγικό φίλτρο οι χορευτές θα πρέπει να είναι εξίσου ενεργοί μέχρι τα… 67 τους χρόνια!

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Εργασίας στο ΙΚΑ στις 30 Νοεμβρίου, όσοι χορευτές έχουν προσληφθεί πριν από το 1993 θα συνταξιοδοτούνται πλέον στα 58 και όχι τα 50 χρόνια που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ όσοι… άτυχοι/ες προσλήφθηκαν μετά το 1993 θα συνταξιοδοτούνται στα 67 (άντε στην καλύτερη στα 64,5) από τα 62 που ήταν μέχρι τώρα!

Συμπέρασμα; Ή οι χορευτές θα βρουν το… μαγικό φίλτρο για να είναι στην τωρινή κατάσταση μέχρι τα 67 τους χρόνια και να κάνουν με το ίδιο κέφι τη δουλειά τους ή θα εξελιχθούν σε… περαστικοί από τη Λυρική Σκηνή, ζημιώντας εις διπλούν το Κράτος, με δεδομένο ότι θα είναι αδύνατον να προσφέρουν αυτό για το οποίο προσλήφθηκαν.

Μ’ αυτό το δεδομένο, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι αναγκασμένη από τη μία να πληρώνει κανονικά υπαλλήλους που δεν μπορούν να προσφέρουν και ταυτόχρονα να προσλαμβάνει νεότερους για να κάνει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που δεν θα μπορούν να κάνουν χορευτές ηλικίας 58 και 67 ετών.

Εκτός πάλι αν επιλέξει το τωρινό μοντέλο, να μην κάνει προσλήψεις και σε μερικά χρόνια να έχουμε μπαλέτο αποτελούμενο από 65χρονους και 70χρονους! Θα είναι άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία...

Το σωματείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει απευθυνθεί κατά καιρούς στους αρμόδιους υπουργούς για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς αποτέλεσμα όπως αποδεικνύεται...