Δήλωση-παραίτησης του Φαμπρ με αιχμές για το κλίμα εναντίον του

02.04.2016
Ο Γιαν Φαμπρ μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε εναντίον του εξαιτίας των ανακοινώσεών του πως φέτος δεν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ (πλην του Εθνικού και του ΚΘΒΕ), τουναντίον θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στη χώρα του, το Βέλγιο και στο ίδιος του το έργο, φέρεται να δήλωσε την παραίτησή του το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών την παραίτηση του ανακοίνωσε στην συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ και όχι στον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Μάλιστα η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τα βελγικά ΜΜΕ, στα οποία ο Φαμπρ φέρεται να έκανε γνωστή την πρόθεσή του να αποχωρήσει. «Αποδέχθηκα την εντολή που μου έδωσε ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», τονίζει στην βελγική εφημερίδα L'avenir. «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έχω εγώ ήρθα μ' ανοιχτό μυαλό και καρδιά», καταλήγει.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου διαψεύδουν την πληροφορία και υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία παραίτηση του Φαμπρ. Εξέφραζαν μάλιστα τα ερωτηματικά τους για το πώς προέκυψε η πληροφορία.

Σημειώστε πως χθες, Παρασκευή, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής για τα ελληνικά καλλιτεχνικά δρώμενα ανοιχτή συγκέντρωση 500 καλλιτεχνών στο θέατρο Σφενδόνη, στην οποία σύσσωμοι οι καλλιτέχνες ζήτησαν την παραίτηση όχι μόνο του Γιαν Φαμπρ, τον οποίο και χαρακτήρισαν persona non grata., αλλά και του Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά του για την συγκεκριμένη επιλογή από την πλευρά της Κυβέρνησης.