Οι ροκ συναυλίες του καλοκαιριού [photos+vds]

19.05.2016

Ένα ιδιαίτερα πλούσιο μουσικό –με rock χαρακτήρα και ουσία– καλοκαίρι ανοίγεται μπροστά μας. Τρεις-τέσσερις φεστιβαλικού χαρακτήρα εκδηλώσεις και αρκετές «αυτόνομες» συναυλίες φουλάρουν δύο παραδοσιακά ζεστούς μήνες με ξεχωριστές μουσικές, πολλών ειδών και στιλ: από το κλασικό rock, το punk και το world rock μέχρι το electro swing, το ultra ambient και το heavy metal, από τη λιτή pop έκφραση μέχρι την πλήρη performance art. Με ονόματα που έχουμε ξαναδεί ή μας έρχονται για πρώτη φορά.

Beirut
Ένας νεαρός Αμερικάνος που παίζει πανέμορφη μελωδική indie / world μουσική , με έμφαση στα Βαλκανικά ηχοχρώματα, μαζί με τη μπάντα του η οποία φέρει το όνομα μίας πόλης της Μέσης Ανατολής! Μάλλον η συντομότερη περιγραφή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για τους Beirut, το πολυαγαπημένο συγκρότημα που σχημάτισε ο Zach Condon στη Santa Fe, πριν από 10 χρόνια, κατακτώντας σταδιακά το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα! “Ένας από τους λόγους που ονόμασα έτσι το συγκρότημα είναι το ότι το συγκεκριμένο μέρος έχει γνωρίσει πολλές συγκρούσεις. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους πολιτική θέση. Ανησυχούσα γι’ αυτό από την αρχή. Όμως είναι ένα τόσο εύηχο όνομα. Ίσως αν τα πράγματα εκεί κάτω γίνονταν πολύ άσχημα να το άλλαζα. Αλλά όχι τώρα. Εξακολουθεί να είναι πολύ σχετικό με τη μουσική μου. Δεν έχω πάει στη Βηρυτό, αλλά τη φαντάζομαι σαν μία κομψή αστική πόλη περικυκλωμένη από τον αρχαίο μουσουλμανικό κόσμο. Το μέρος όπου συναντιούνται διαφορετικά πράγματα.” (Πλατεία Νερού, 1/6 )

Parov Stelar
O Marcus Fuereder, γνωστότερος με το καλλιτεχνικό του όνομα Parov Stelar, είναι ο πιο επιτυχημένος Αυστριακός μουσικός διεθνώς. Αποκαλείται ιδρυτής του electro swing και μαζί με τη μπάντα του, Parov Stelar Band, είναι περιζήτητοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις δύο πρώτες του κυκλοφορίες – το EP “Kiss Kiss” και το album “Rough Cuts” (2004) – έκανε έντονη την παρουσία του στην παγκόσμια ηλεκτρονική σκηνή . Ο μοναδικός του ήχος, η προσωπική του προσέγγιση στον τομέα της παραγωγής και ο ανορθόδοξος συνδυασμός διάφορων μουσικών ειδών τον έκανε γρήγορα star της ανερχόμενης σκηνής.
(Πλατεία Νερού, 3/6 )


Dropkick Murphys
Οι υπέροχοι αυτοί Βοστονέζοι punkers έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εδώ και μια 20ετία είναι από τα πιο σημαντικά σχήματα του είδους που θέλει τα raw υλικά του rock να σμίγουν αξεδιάλυτα με την ιρλανδική folk, προβάλλοντας δυναμικά μια εθνική συνείδηση που μπαίνει ανάχωμα στις διαλυτικές τάσεις πάσης φύσεως – κοινωνικής ή αισθητικής. Oι Dropkick Murphys έχουν τη συνείδηση να στέκονται αλληλέγγυοι στα προβλήματα και να είναι πρώτοι στους αγώνες.
(TerraVibe, 5/6 )
Lana Del Rey

Creative sadness
Πρόκειται σαφώς για το πρόσωπο του καλοκαιριού – μιλώντας μουσικά και όχι μόνο. Η Ελίζαμπεθ Γούλριτζ Γκραντ (ή Λάνα Ντελ Ρέι ) έχει κερδίσει τους πάντες αυτά τα πέντε χρόνια που βρίσκεται στο ευρύ πεδίο των ενδιαφερόντων της σύγχρονης pop κουλτούρας. Σε έναν κόσμο που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, η Λάνα Ντελ Ρέι μετασχηματίζει τις φαντασιώσεις της σε τραγούδια όμορφα και λυπημένα, που βρίσκουν πρόσφορο πεδίο ανάπτυξης σε κάθε ευαίσθητη ψυχοσύνθεση. Η Λάνα Ντελ Ρέι είναι ήδη γνωστή μας – και είναι must γι’ αυτό το καλοκαίρι.
(TerraVibe, 19/7 )
James

Sweet smell of success
Έρχονται με ολόφρεσκο, λίαν ξεσηκωτικό και ανεβαστικό, άλμπουμ («Girl at the End of the World» ) και με τη διάθεση που τους χαρακτηρίζει όταν πρόκειται να ενωθούν ψυχικά με το κοινό μας. Οι James, σαν μια αυτοανανεούμενη μηχανή στο χώρο του alternative rock ήχου, έχουν την ιδιότητα να κρατούν πάντα ψηλά το ενδιαφέρον μας – συναρτώντας το με τη θετική μας ενέργεια εκεί όπου πραγματικά μετράει: στο live πεδίο. Και σ’ αυτήν τη φάση της, η παρέα του Τιμ Μπουθ είναι μπροστά στις προτιμήσεις μας.
(Πλατεία Νερού, 8/7 ).


The Last Shadow Puppets
Το άλμπουμ «Everything You’ve Come to Expect», που κυκλοφόρησε πρωταπριλιάτικα, δεν είναι τόσο η συνέχεια του προ οκταετίας «The Age of Understatement» όσο η απόφαση του Άλεξ Τέρνερ και του Μάιλς Κέιν να δώσουν στους Last Shadow Puppets την υπόσταση ενός σταθερού δημιουργικού σχήματος που έχει την άνεση να κινείται σε όλη τη rock γκάμα – συμπεριλαμβανομένων και των πιο ιδιαίτερων pop/disco αισθήσεων και εκδοχών που μπορούν να θέσουν σε λειτουργία. Η απόφαση του Τέρνερ να τεθούν για λίγο εκτός οι Arctic Monkeys απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις που βγαίνουν εδώ. Οι Last Shadow Puppets έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
(TerraVibe, 5/6 )

Sigur Ros
Περισσότερα από 15 χρόνια το σπουδαίο αυτό ισλανδικό post-rock σχήμα δίνει μουσικές καθαρά ταξιδευτικές, με συμφωνικοποιητικές προδιαθέσεις και ανάλογες αναπτύξεις. Με αισθητική που δεν φθείρεται, με φωνές που γοητεύουν και με ambience που στηρίζεται σε μινιμαλιστικούς φορείς, οι Sigur Ros όχι μόνο μας πηγαίνουν κάθε φορά και λίγα βήματα πιο μέσα στο όνειρο, αλλά ανατρέχουν και στις παλιές τους μουσικές τόσο στα live όσο και με την επανέκδοση των πρώτων τους άλμπουμ («Von», «Agaetis byrjun» ) τα οποία αναμένουμε σε special editions, με επιπρόσθετο υλικό. (Πλατεία Νερού, 13/6 )

Muse
Γκρουπ που ξέρει πώς να φροντίζει τον εαυτό του κάνοντας έξυπνους –και σίγουρους– στιλιστικούς μουσικούς συνδυασμούς σε κάθε καινούργιο του άλμπουμ έτσι ώστε να ανεβαίνει γρήγορα στην κορυφή και να γεμίζει στάδια. Όμως μια πιο προσεκτική ματιά μάς λέει πως το βρετανικό alternative γκρουπ συνδυάζει ευφυώς τα διδάγματα του art rock με μια λεπτή απόχρωση ρυθμικής electronica χωρίς να διστάζει να κάνει τον ήχο του πιο σκληρό όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο – όπως στο πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, «Drones».
(Πλατεία Νερού, 23/7 )

PJ Harvey
Tαξίδι στον κόσμο
Συνεχίζοντας την ιστορία της ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θηλυκές φυσιογνωμίες του σύγχρονου rock, η συνθέτρια, ποιήτρια, συγγραφέας κ.λπ. Πόλι Τζιν Χάρβεϊ φροντίζει με τις μουσικές και τα τραγούδια της να μπαίνει όσο γίνεται πιο βαθιά στην ανθρώπινη –ατομική και κοινωνική– ψυχοσύνθεση και το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης παίρνει κάθε φορά τη μορφή ενός άλμπουμ. Τώρα έχουμε το «The Hope Six Demolition Project» όπου η Χάρβεϊ προσεγγίζει με ουσιώδη τρόπο τα ανθρώπινα προβλήματα κάνοντας ένα κυριολεκτικό ταξίδι στον κόσμο, από το Αφγανιστάν στο Κόσοβο ή και στα δικά μας σύνορα.
(Πλατεία Νερού, 7/6 )

Megadeath
Έκρυθμοι καταιγισμοί
Συγκρότημα-θεσμός στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του heavy metal ήχου μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, το γκρουπ του Ντέιβ Μουστέιν κυριαρχεί με βάση τις thrash τεχνοτροπίες και τεχνικές, τους κιθαριστικούς καταιγισμούς και τις έκρυθμες καταστάσεις, αποφεύγοντας έστω και την παραμικρή prog metal νύξη. Οι Megadeath είναι δημοφιλέστατοι για την τεχνική ακρίβεια του παιξίματος και τη σοβαρή θεώρηση της μουσικής τους, με πραγματιστικές και μελλοντολογικές αντιλήψεις, μακριά από τη στάνταρ μεταλλική μυθολογία.
(Πειραιώς 117 Academy, 5/7 )

Laurie Anderson
Η Λόρι Άντερσον αυτήν τη φορά δεν έρχεται μόνο ως performer αλλά και ως προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος «Metamorphosis: το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο». Στο πλαίσιο αυτού του πολυεπίπεδου και πολύμορφου event, η Λόρι θα παρουσιάσει μια βιωματική performance. Με αδιαμφισβήτητη δεξιότητα στην πρωτοποριακή performance art εδώ και δεκαετίες, προσεγγίζει τις rock και pop όψεις τις σε ιδιαίτερες στιγμές και με επιλεγμένα projects.
(Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», 23-26/6 )

Editors
Γνωστοί και μη εξαιρετέοι hit makers, με πλατιά αποδοχή στις μάζες, αποτελούν εγγύηση για κάθε live event. Με καθαρή εξελικτική πορεία, οι Editors με μπροστάρη τον Τομ Σμιθ δίνουν το σημερινό στίγμα του «σκοτεινού» indie rock κατά τα πρότυπα των «κλασικών» του είδους (Joy Division, Interpol, Echo & The Bunnyman κ.λπ. ). Στην περίπτωσή τους, εύκολα κολλάς για καιρό στο εκάστοτε τελευταίο άλμπουμ τους και το κάνεις στοιχείο του καθημερινού σου σάουντρακ. Αυτό συμβαίνει και με το περσινό τους, ιδιαίτερα πετυχημένο, «In Dream».
(Πλατεία Νερού, 8/7 )

Patti Smith
Μια από τις εμβληματικές γυναικείες rock φυσιογνωμίες όλων των εποχών επιστρέφει στη χώρα μας με ένα ιδιαίτερο μουσικό project. Η Πάτι Σμιθ παρουσιάζει ολόκληρο τον πρώτο της δίσκο, το «Horses», που έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες στην κυκλοφορία. Με το άλμπουμ αυτό η καλλιτεχνική ταυτότητα της Πάτι Σμιθ πήρε ευδιάκριτες διαστάσεις και η ίδια τοποθετήθηκε εξαρχής –και παρέμεινε– σε ένα στερέωμα σχεδόν μυθικό. (Πειραιώς 117 Academy, 25/6 )

Scorpions

Κανονικά, έπειτα από μισόν αιώνα (σχεδόν ) αδιάλειπτης παρουσίας, θα έπρεπε να τους είχαμε βαρεθεί! Όμως αυτό δεν συμβαίνει – οι Scorpions έχουν κατ’ επανάληψιν δείξει τη διάθεσή τους για good rockin’ και, φυσικά, κινούνται στο status της δημοφιλίας τους. Φέτος γιορτάζουν επίσημα την 50χρονη μουσική τους πορεία και στα σόου τους παίζουν κομμάτια/επιτυχίες από όλες τις φάσεις της καριέρας τους.
(Πλατεία Νερού, 20/7 )

Mastodon
Ηardcore hard rock
Την έννοια «heavy metal» την ενσαρκώνει επακριβώς σήμερα αυτό το γκρουπ από την Ατλάντα που, μέσα σε μια 15ετία πάνω-κάτω, πέτυχε να ενοποιήσει τις επιμέρους στιλιστικές διαφορές που χαρακτηρίζουν το σκληρό μεταλλικό ιδίωμα κρατώντας ένα διακριτό hardcore ύφος. Η μουσική των Mastodon έχει όγκο και ταχύτητα, λυρικά ξεσπάσματα και ενέργεια και κρατιέται μέσα στα κλασικώς δεκτά (και παραδεκτά ) rock ’n’ roll όρια. Τυπικά, οι Mastodon είναι αυτοί που βάζουν επίλογο στο rock αυτό το καλοκαίρι μας!
(Πειραιώς 117 Academy, 30/8 )