Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος: Στα άδυτα μιας... άλλης Ελλάδας [photos]

24.06.2016
Μπαίνοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος αισθάνεσαι πως δεν βρίσκεσαι στην Ελλάδα. Αισθάνεσαι πως έχεις διακτινιστεί σε ένα πολιτισμικό πάρκο διεθνών προδιαγραφών και άψογης αισθητικής όπου όλα λειτουργούν... ρολόι.

Τίποτα μέσα στο Κέντρο δεν μαρτυρά πως βρίσκεσαι στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της οικονομίας και της άπειρης φειδούς. Ναι, τα 596 εκατομμύρια ευρώ- δωρεά του Σταύρου Νιάρχου και οι 1.500 – 2000 εργαζόμενοι να δουλεύουν ταυτόχρονα καθημερινά φαίνεται πως έκαναν πραγματικά θαύματα…

Το Κέντρο Πολιτισμού είναι σχεδόν έτοιμο. Μένει ωστόσο το έργο να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και εν συνεχεία να μεταφερθούν στους νέους τους χώρους η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Φόβος όλων; Τι θα απογίνουν όλα αυτά τα έργα και πως θα συντηρηθούν, όταν το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποχωρήσει ....


Το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος, με δυνατότητα διοργάνωσης διαφορετικών καλλιτεχνικών παραστάσεων και εκδηλώσεων. Τοίχοι από σκυρόδεμα, ύψους έξι ορόφων, δεσπόζουν στο χώρο υποδοχής, δημιουργούν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό «λατομείου» και προετοιμάζουν τον επισκέπτη για το λυρικό δράμα που εξελίσσεται στη σκηνή.

Η νέα Λυρική Σκηνή, έκτασης 28.000 τμ, είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, σχεδιασμένη ώστε να αναβαθμίζει την εμπειρία της όπερας, τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους καλλιτέχνες. Η κορυφαία της ακουστική, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η ευελιξία στην εναλλαγή σκηνικών και η αισθητική της, την καθιστούν έτοιμη για άμεση συμμετοχή στο διεθνές λυρικό στερέωμα και ικανή να ανταποκριθεί ακόμα και στις πλέον τεχνολογικά απαιτητικές παραστάσεις. Η κύρια αίθουσα είναι σχεδιαστικά αντάξια των καλύτερων λυρικών θεάτρων της Ευρώπης, και η διαμόρφωσή της με πολλαπλές σκηνές διευκολύνει την αποτελεσματική αλλαγή σκηνικών, καθώς και τη φιλοξενία πολύπλοκων παραγωγών. Ο άρτιος σχεδιασμός της κύριας αίθουσας θα αντικατοπτρίζεται σε υψηλής ποιότητας βοηθητικούς χώρους που συμπεριλαμβάνουν υπερσύγχρονα καμαρίνια, χώρους για δοκιμές, αίθουσες εκγύμνασης και εργαστήρια ενδυμασιών.


Από την Αγορά, τον υπαίθριο δημόσιο χώρο συνάντησης που συνδέει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η είσοδος της βιβλιοθήκης οδηγεί στο μεγάλο, ανοικτό χώρο υποδοχής, ο οποίος παρέχει άμεσο οπτικό προσανατολισμό προς όλες τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης.

Το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που αγγίζει τα 22.000 τμ, θα επωμιστεί ένα νέο πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά χρονικά ρόλο. Αυτόν ενός δημοσίου μέσου χωρίς περιορισμούς χρήσης. Θα είναι προσβάσιμη για όλους και για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τα βρέφη , τα παιδιά και τους εφήβους έως τις μεγάλες ηλικίες. Παράλληλα, θα εκσυγχρονίσει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832, επιτρέποντάς της να ενισχύσει το ερευνητικό της τμήμα και ταυτόχρονα να επεκτείνει τη δράση της από αποκλειστικά ερευνητική βιβλιοθήκη σε δημόσιο μέσο χωρίς περιορισμούς χρήσης.

Το υπερσύγχρονο αυτό κτίριο συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Ως μέρος της ψηφιακής της στρατηγικής η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας σχεδίου για ένα πανεθνικό έργο ψηφιοποίησης που θα προσφέρει ευρεία πρόσβαση στις διάφορες συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Στις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται πάνω από 4.500 χειρόγραφοι κώδικες από τον 9° ως τον 19° αιώνα και μεγάλος αριθμός σημαντικών ιστορικών εγγράφων και αρχείων.Η διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης στις μελλοντικές γενεές μελετητών θα διασφαλισθεί με την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης.

Όσο για τα συστήματα ασφαλείας, αυτά είναι τελευταίας τεχνολογίας. ¨Όλα τα βιβλία έχουν τσιπάκι RFID. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος μέσω ενός απλού τηλεκοντρόλ να βρει από οποιοδήποτε σημείο της βιβλιοθήκης, όποιο βιβλίο θέλει, σκανάροντας απλώς το χώρο. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται και η κλοπή.

Εντυπωσιακός είναι και ο χώρος του Βιβλιοστασίου, όπου αυτή τη στιγμή μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 700.000 βιβλία, ενώ οι εγκαταστάσεις στο μέλλον μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 2.000.000 βιβλία!


Στις λεπτομέρειες φαίνεται η διαφορά….

- Στο πάρκινγκ του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος υπάρχουν ανέσεις που συναντά κάποιος σε επιχειρήσεις- πρότυπα του εξωτερικού. Υπάρχουν για παράδειγμα θέσεις φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θέσεις ποδηλάτων, αλλά και ντουζ για τους εργαζόμενους που επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους,

- Στο κτίριο της Λυρικής παρατηρήσαμε κάποιες εξαιρετικά λεπτές κολώνες. Στην ερώτησή μας μάθαμε, πως οι κολώνες αυτές έχουν διάμετρο 60 εκατοστά και φτάνουν μέχρι και τα 25 μέτρα ύψος. Πρόκειται για τις λεπτότερες κολώνες που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και αυτό γιατί ολόκληρο το κτίριο «πατά» πάνω σε σεισμικούς μονωτήρες. Αυτό του χαρίζει την τόσο μεγάλη αντισεισμικότητα, αλλά και την «πολυτέλεια» να αποτελείται από τόσο λεπτές και κυρίως μονοκόμματες κολώνες.

- Στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού όλα ανεξαιρέτως τα μάρμαρα είναι πεντελικά...

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]