Ακούσαμε το «Κάλεσμα της Αγριας Φύσης» στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

01.11.2016
Πέρσι ταξίδευε με τον Γλάρο Ιωνάθαν, φέτος με έναν σκύλο ονόματι Μπακ. Έναν σκύλο που ξυπνούν μέσα του τα παλιά του ένστικτα και ακούγοντας το κάλεσμα της άγριας...φύσης ανακαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό.

Ο λόγος για την Στέγη που ταξιδεύει και φέτος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε σχολεία, νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σωφρονιστικά καταστήματα, κατοίκους απομακρυσμένων ή ακριτικών περιοχών, σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο, καλώντας μας να αφουγκραστούμε «Το κάλεσμα της άγριας φύσης».

Αυτό ακριβώς το… «Κάλεσμα» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζακ Λόντον είδαμε σε μια ιδιαίτερη, συμβολική και εμπνευσμένη παράσταση- πρεμιέρα* σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου στην είσοδο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ήρωας της ιστορίας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά και τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι’ αυτόν γίνεται δύσκολη, όμως το ξύπνημα των παλιών του ενστίκτων τον δυναμώνει και τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης, θα βρει την αγέλη των άγριων λύκων –των προγόνων του– και θα την ακολουθήσει.
Σε αυτό το ταξίδι, ο Μπακ συναντά την αληθινή του φύση, γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό και καταφέρνει να βγει μέσα από τα εμπόδια πιο χαρούμενος και δυνατός όσο ποτέ άλλοτε.

Η Ελένη Ευθυμίου διασκεύασε και σκηνοθέτησε το ομώνυμο αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον με ιδιαίτερη ευαισθησία δίνοντας τον πρώτο ρόλο στην αφήγηση των 6 εξαιρετικών ηθοποιών και στη μουσική που η ίδια συνέθεσε για την παράσταση αυτή. Με πολύ απλά μέσα μάς μετέφερε στην Ανταρκτική του 1897 ακολουθώντας την πορεία του σκύλου Μπακ και με έξυπνα τεχνάσματα κινήθηκε ανάμεσα στο ανθρώπινο και το ζωικό βασίλειο, αλλά και μέσα στις διακυμάνσεις της σκυλίσιας ψυχοσύνθεσης του ήρωα- πρωταγωνιστή. Εξαιρετική η κινησιολογία τη Βιτόρια Κωτσάλου, την οποία και εκτέλεσαν άψογα όλοι ανεξαιρέτως οι ηθοποιοί που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό δημιουργώντας μας την αίσθηση πως αποτελούν μία άρρηκτα δεμένη ομάδα. Ευρηματικά, λειτουργικά και πολύ καλαίσθητα τα κοστούμια της Ελισάβετ Αντάπαση.


Αξίζει να δει κανείς αυτήν την παράσταση αν την συναντήσει; Και βέβαια, αφού πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναπαράσταση του κλασικού μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον που «μιλά» στην ψυχή όλων, ιδιαίτερα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους διαφόρων ειδών δυσκολίες. Οι περιπέτειες του Μπακ παίρνουν άλλες διαστάσεις μέσα από την παράσταση και τελικά συμβολίζουν την πορεία του ανθρώπου στο «γνώθι σαυτόν» και κυρίως στην άντληση δύναμης από τον ίδιο μας τον εαυτό.

*Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας 31/10 στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ένα νοσοκομείο για όλους τους Έλληνες - δωρεά στο δημόσιο από το Ίδρυμα Ωνάση.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]