Είδαμε μία ξεχωριστή και... ανεξάρτητη «Ωραία Κοιμωμένη» στο 104

13.12.2016
Την «Ωραία Κοιμωμένη 2», μία ξεχωριστή και πολύ αξιόλογη διασκευή του κλασικού παραμυθιού της «Ωραίας Κοιμωμένης», είδαμε στο Θέατρο 104.

Η Καλλιόπη Φύκαρη έκανε εξαιρετική δουλειά διασκευάζοντας το κλασικό αυτό παραμύθι, καθώς το εμπότισε με ισχυρές δόσεις χιούμορ και καταστάσεις από τη σύγχρονη καθημερινότητα των παιδιών και το έφερε στο σήμερα με τρόπο σαφή και εύληπτο.

Αυτή λοιπόν η Ωραία Κοιμωμένη επιθυμεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να βγει έξω από το προστατευτικό πέπλο που έχουν ρίξει γύρω της οι γονείς της. Επιζητεί την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ενηλικίωσή της. Επιλέγει η ίδια να βγάλει τα γάντια από τα χέρια της και τρυπιέται από το αδράχτι πέφτοντας σε ύπνο βαθύ. Δεν περιμένει τον όμορφο πρίγκιπα πάνω στο άλογο να την ξυπνήσει. Ξυπνάει μόνη της πηγαίνοντας κόντρα στην προδιαγεγραμμένη μοίρα της και ζητά από τα παιδιά- θεατές να γίνουν φίλοι της και να την μυήσουν στο σήμερα...

Οι Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης (Ομάδα Hippo) έστησαν μία πρωτότυπη παράσταση χρησιμοποιώντας κατά βάση το σωματικό θέατρο και το τραγούδι. Με γρήγορους ρυθμούς και απλά σκηνικά υλικά αναβίωσαν έξυπνα έναν παραμυθένιο κόσμο και έδωσαν σάρκα και οστά στους ήρωες του παραμυθιού, αποσπώντας αυθόρμητα το γέλιο των παιδιών και κάνοντάς τα συμμέτοχους στα δρώμενα.

Οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης Γιώργος Σοφικίτης και Ανθή Φουντά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτούς ερμηνεύοντας τους πολλαπλούς τους ρόλους. Αεικίνητοι και κεφάτοι ανέπτυξαν μία ξεχωριστή διαδραστική επικοινωνία με το κοινό και κέρδισαν μικρούς και μεγάλους.

Την παράσταση ακολούθησε ένας ενδιαφέρον σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος. Τα παιδιά, μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια), «εισέβαλαν» και συμμετείχαν και τα ίδια σ’ ένα φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο απ’ όσα είχαν δει.

Αξίζει να δει κάποιος αυτήν την «Ωραία Κοιμωμένη»; Και βέβαια. Πρόκειται για μία παράσταση που απευθύνεται ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες (4+), δίνει μία διαφορετική και πιο... ώριμη οπτική του διάσημου παραμυθιού και σκορπίζει απλόχερα το γέλιο.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]