ΠΥΞ ΛΑΞ: Τι έγινε στη συνέντευξη τύπου - Μεγάλη συναυλία το 2018 [photos]

22.12.2016
Μας άφησαν άφωνους στη συνέντευξη τύπου οι πάλαι ποτέ ροκάδες των φοιτητικών μας χρόνων, όταν ανακοίνωσαν μεγάλη συναυλία για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος στις... 11 Ιουλίου του 2018. Ναι, καλά διαβάσατε, του 2018!

Οι Πυξ Λαξ ανακοίνωσαν ότι θα επανενωθούν στη σκηνή του ΟΑΚΑ γιατί «Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά», όπως είπε ο Φίλιππος Πλιάτσικας, με δανεικό τον στίχο από το «Γέλα πουλί μου» των Κατσιμιχαίων. Η ανακοίνωση μιας τόσο... μακρινής ημερομηνίας - σε μια χώρα που δεν ξέρει τι της ξημερώνει - προκάλεσε μεγάλη απορία σε όλους μας.

Διαβάστε ακόμη: ΠΥΞ-ΛΑΞ: Επανένωση της θρυλικής μπάντας μετά από 30 χρόνια! [σπάνιες photos+vds]

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας ξεκίνησε να εξηγεί:

«'Εχετε μία εικόνα για αυτό που συνέβη το 2011 και φιλοδοξούμε για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια [...] Μας κάλεσε πριν από κάποιους μήνες ο Νίκος (Ν.Λώρης επικεφαλής της Didi Music) για καφέ μαζί με τον Μπάμπη. Μας είπε την ιδέα που είχε. [...] Αισθανθήκαμε πρώτα απ' όλα για εμάς, για τους εαυτούς μας να ξαναστήσουμε μία γιορτή, γιατί πάντα αυτό συνέβαινε στις συναυλίες των Πυξ Λαξ, ο κόσμος από μόνος του έστηνε τη δική του γιορτή, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς για εμάς, περιόδους που μπορεί να είχαμε πένθος, περιόδους που μπορεί οι ίδιοι να περνούσαμε δύσκολα, όπως έγινε το 2011, ο κόσμος για κάποιο λόγο έχει επιλέξει αυτή τη μπάντα για να κάνει τις γιορτές του. Με μια μαζικότητα που κι εμάς τους ίδιους πάντοτε μας εξέπληττε.Όχι μόνο ο αριθμός, αλλά και πόσο διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκονταν μαζί και λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό το μόνιασμα και αυτή η προσέγγιση του συγκροτήματος ότι η μουσική είναι μία εν τέλει και ίσως να είναι το μικρό μας μυστικό».

Αυτό ήταν και το κίνητρο πίσω από την προγραμματιζόμενη συναυλία: «Αισθανθήκαμε λοιπόν την ανάγκη να παρέμβουμε με έναν τρόπο, γιατί μία μπάντα σαν τους Πυξ Λαξ με αυτό που μας έχει προσφέρει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια είναι μια μπάντα που έχει και υποχρέωση να παρέμβει σε τόσο δύσκολους καιρούς και να φτιάξει τόσο μεγάλες γιορτές. Και όχι μόνο με τη συναυλία ή με ό,τι άλλο προκύψει καλλιτεχνικά (αν μας βγουν κάποια καλά τραγούδια μπορούμε να στήσουμε και κανέναν δίσκο) [...], το 2018 να έχουμε υγεία πρώτα ο θεός θα γιορτάσουμε όπως μπορούμε την γέννηση της μπάντας[...] αλλά και με άλλους τρόπους -και οικονομικούς και υλικούς- σε σχέση με ανθρώπους που όταν θα έλθει η ώρα με το καλό που θα έχουν ανάγκη μια βοήθεια, γιατί θεωρούμε (όπως κυλούν τα πράγματα στη χώρα μας) [...] ότι έχουμε την υποχρέωση να παρεμβαίνουμε με τέτοιους τρόπους».

Από την πλευρά του, ο Μπάμπης Στόκας - με χιούμορ - δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την επανένωση: «Με εξιτάρει πάρα πολύ αυτή η ιδέα, και η δημιουργική της πλευρά, γιατί με τον Φίλιππα -εκτός ότι είναι ο άνθρωπος που τον ξέρω από οκτώ χρονών, έχω περάσει όλα τα ψυχολογικά μαζί του σαν να έχουμε σχέση - είναι ο άνθρωπος που με ενδιαφέρει πάρα πολύ να κάνω πράγματα μαζί του γιατί γίνεται με μία πολύ μεγάλη ευκολία αυτό.

Με ενδιαφερει πολύ το δημιουργικό κομμάτι. Θα γράψουμε καινούργια τραγούδια και είναι μεγάλη χαρά να παίζουμε μαζί με τους φίλους μας, τη μπάντα μας, που συμμετείχαν ενεργά σε αυτό. Ήμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε πάρα πολύ στην ομάδα. Σε μια χώρα γεροντολάγνα και μοναχική, εμείς πιστεύουμε στα νέα παιδιά. Οι Πυξ Λαξ πάντα έδιναν χώρο σε οποιονδήποτε έχει να πει κάτι σημαντικό».

Όσο για τα άτομα που θα ακολουθήσουν το δίδυμο πάνω στη σκηνή; Αυτά είναι τα παλιά μέλη της μπάντας, η Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν), ο Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα), ο Νίκος Γιαννάτος (μπάσο), ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), αλλά και ορισμένα καινούργια μέλη: ο Χάρης Μιχαηλίδης (ηλεκτρική κιθάρα), Νίκος Σάλτας (πιάνο) και στον ήχο θα είναι ο Νίκος Παππάς.

Γιατί τόσο νωρίς η ανακοίνωση;

Απάντησε ο Φίλιππος: «Είναι μια ένδειξη ελπίδας και τρέλας, ότι θα είμαστε όρθιοι και ζωντανοί όλοι μας για να πάμε σε ενάμιση χρόνο από τώρα [στη συναυλία]. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία υπέρβαση, να αποδείξουμε ότι μπορεί η τρέλα και η ελπίδα να νικήσουν στο τέλος και ότι θα βγει κάτι καλό».

Το εισιτήριο θα κινηθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα: Το 80% των εισιτηρίων θα κοστίζει από 11 έως 15 ευρώ, διευκρίνισε ο Νίκος Λώρης, ενώ ο Μπάμπης διευκρίνισε: «Το σκεπτικό είναι το εισιτήριο να είναι όσο πιο χαμηλό γίνεται, για να μπορεί να καλυφθεί η παραγωγή».

«Εδώ και 12 χρόνια κατ' ουσίαν όλοι έχουμε προσωπικές πορείες - και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Όμως ποτέ αυτό που σήμαινε αυτή η μπάντα δεν το βάλαμε στην άκρη, δεν το υποτιμήσαμε, δεν αισθανθήκαμε άσχημα για αυτό. Και αποδείχτηκε κιόλας μέσα σε αυτά τα χρόνια [...] ότι αυτή τη μαζικότητα στις συναυλίες των Πυξ Λαξ δεν τη βρήκαμε κάπου αλλού», ήταν το συμπέρασμα του Φιλίππου Πλιάτσικα για τις συναυλίες της μπάντας.

Ο Νίκος Λώρης επικεφαλής της Didi Music εξήγησε ότι είχε την ιδεά της επανένωσης γιατί όπου και να βρέθηκε σε όποια συναυλία και μέρος τα τελευταία χρόνια, άκουγε και... Πυξ Λαξ. Σκέφτηκε την επανένωση και την πρότεινε στον Στόκα και στον Πλιάτσικα που ήταν πλέον θετικοί.

Τέλος, μάθαμε ότι ο Μπάμπης Στόκας έχει στα σκαριά ένα σενάριο για κινηματογραφική ταινία- όπου έχει γράψει την αρχή και το τέλος όπως παραδέχθηκε χιουμοριστικά - και κάποια στιγμή μπορεί να υλοποιηθεί!

Επιμ. Χριστίνα Τσατσαράγκου
Photos Αφροδίτη Ζαγγανά