Οικογενειακή τραγωδία επί σκηνής

07.01.2009
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα ανεβαίνει στις 15 Ιανουαρίου στο θέατρο ΒΙΚΤΩΡΙΑ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με την Ναταλία Τσαλίκη και τη Έρση Μαλικένζου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα ανεβαίνει στις 15 Ιανουαρίου στο θέατρο ΒΙΚΤΩΡΙΑ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με την Ναταλία Τσαλίκη και τη Έρση Μαλικένζου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η ακραία γραφή, η εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ είναι μερικά από τα ισχυρά θεατρικά στοιχεία που διατρέχουν τη σχέση δύο μοναχικών γυναικών σε μια επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας. Η Μητέρα και η Κόρη. Η κόρη να υπηρετεί την ανήμπορη μάνα και η μάνα να απαιτεί συνεχώς να την φροντίζουν και να την κανακεύουν. Όταν η μίζερη καθημερινότητα τους ανατρέπεται από την «εισβολή» ενός παλιού φλερτ της κόρης, αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση.

Η Μάνα είναι η δύναμη του κακού. Είναι ανικανοποίητη, δύστροπη, σκέφτεται συνεχώς τον εαυτό της. Θέλει να σβήσει την Κόρη από το χάρτη, γιατί θέλει να έχει κάποιον να τη φροντίζει. Θέλει την Κόρη δούλα της. Πώς μπορεί η Κόρη που έχει φτάσει πια 40 ετών να πατάει σε στέρεο έδαφος, όταν η Μάνα δηλητηριάζει και τον αέρα που αναπνέει; Συμπεριφέρεται σαν μία έφηβη που δεν μπορεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Εξαρτάται πολύ από τη μάνα. Δεν μπορεί εύκολα να ξεφύγει, παρ΄όλο που κάποιες στιγμές κυριαρχεί η εντύπωση ότι θα ανοίξει την πόρτα και δεν θα ξαναγυρίσει. Όταν ανακαλύπτει, όμως, ότι η Μάνα έκοψε τις γέφυρες με τη μοναδική ελπίδα να αλλάξει τη ζωή της, εκεί πια γίνεται μαινάδα...

Τέσσερις ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν ισάριθμους ρόλους. Το έργο -φαινομενικά ευανάγνωστο και αναγνωρίσιμο - απαιτεί μεγάλες ψυχικές και σωματικές αντοχές. Οι δύο γυναίκες αλληλοσπαράσσονται με όλους τους δυνατούς τρόπους και οι δυο άντρες - αμήχανοι μπροστά στη σύγκρουση των δύο γυναικών - προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές δυνάμεις που εκλύονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα συνεχών αντιπαραθέσεων. Το τι διαμείβεται μεταξύ των χαρακτήρων και το πώς εκτρέπεται αυτή η ιστορία από μαύρη κωμωδία σε οικογενειακή τραγωδία παρακολουθεί ο θεατής επί σκηνής.

Το θέατρο «Βικτώρια» μεταμορφώνεται σε ιρλανδέζικη παμπ για τις ανάγκες της παράστασης. Στο φουαγιέ θα παίζει ζωντανή μουσική, ενώ στους θεατές θα προσφέρεται δωρεάν μπύρα MacFarland, ένα happening το οποίο λειτουργεί ως πρόλογος της παράστασης.

Στο ρόλο της ηλικιωμένης Μητέρας η Έρση Μαλικένζου, στο ρόλο της στερημένης κόρης η Ναταλία Τσαλίκη, στο ρόλο του παλιού αγαθού γνώριμου ο Τάσος Γιαννόπουλος και στο ρόλο του αθυρόστομου νεαρού αδελφού του ο νεότατος ηθοποιός-φετινός απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης-Κωνσταντίνος Γαβαλάς.

«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» πρωτοανέβηκε στη θεατρική σκηνή του Royal Court του Λονδίνου το 1996 και θεωρήθηκε ως το καλύτερο έργο της θεατρικής σεζόν. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί πολλές φορές και κάθε φορά το ανέβασμά της αποτελεί ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Με αυτό το έργο ο ΜακΝτόνα σάρωσε όλα τα θεατρικά βραβεία και ανακηρύχθηκε ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της νέας γενιάς, πλάι στη Σάρα Κέιν και τον Μαρκ Ρέιβενχιλ.
Σημειώνουμε ότι όταν έγραψε την «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» ο ΜακΝτόνα ήταν μόλις 26 ετών και ήταν το πρώτο του θεατρικό έργο και το συνέγραψε μέσα σε 8 ημέρες! Το 1998 παίζονταν ταυτόχρονα στο Λονδίνο τέσσερα δικά του θεατρικά έργα, πράγμα που είχε να συμβεί, κατά τον κριτικό της εφημερίδας ‘Guardian’, από την εποχή του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Εκτός από θεατρικός συγγραφέας, ο ΜακΝτόνα γράφει και σκηνοθετεί και για τον κινηματογράφο: το 2006 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μικρού μήκους ταινία ‘Six Shooter’, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε στις αίθουσες η μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο ‘Αποστολή στην Μπριζ’ (‘In Bruges’), μια μαύρη κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ, Ρέιφ Φάινς και Μπρένταν Γκλίζον.


Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Θέατρο ΒΙΚΤΩΡΙΑ:
Μαγνησίας 5 & Γ’ Σεπτεμβρίου 119
Τηλ. Ταμείου: 210 8233125

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Σύνθεση Ήχων - Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Δερμιτζάκη
Video: Γιώργος Μιχελής

Παίζουν οι: Έρση Μαλικένζου, Ναταλία Τσαλίκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Φωτογραφίες παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Παραγωγή: Γιάννης Μπέζος & Ναταλία Τσαλίκη

Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009
Τελευταία παράσταση: Κυριακή των Βαΐων, 12 Απριλίου 2009

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη έως Σάββατο 21:30, Κυριακή 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 22 € (κανονικό) ? 15 € (φοιτητικό)

Διάρκεια: 95’ (χωρίς διάλειμμα)
Parking: Πιπίνου & Γ΄Σεπτεμβρίου

Γεωργία Οικονόμου