Έκθεση του Παλαιστίνιου φωτογράφου Ghoussein

07.01.2009
Πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του Τarek Al-Ghoussein, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009, οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του διεθνώς αναγνωρισμένου φωτογράφου Tarek Al-Ghoussein.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο του Τarek Al-Ghoussein, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζει και εργάζεται στη Sharjah (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όπου από το 1998 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Ντιζάιν του Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Συνδυάζοντας την αυτοπροσωπογραφία με τη φωτογραφία τοπίου, ο Al-Ghoussein διαπραγματεύεται στα έργα του την πολύπλευρη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικής και κοινωνικής ταυτότητας του ατόμου. Ταυτόχρονα οι φωτογραφίες του διερευνούν το μηχανισμό της στερεοτυπικής απεικόνισης των Παλαιστινίων και γενικά των Αράβων ως τρομοκρατών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δύσης.

Στη σειρά ‘Self-Portraits’ κεντρικό ρόλο έχει η μοναχική φιγούρα του ίδιου του καλλιτέχνη ο οποίος ποζάρει στο φακό έχοντας τελείως καλυμμένο το πρόσωπό του με μία Παλαιστινιακή μαντίλα (kaffiyeh). Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας φωτογράφισης στην Ιορδανία, σε ένα ύψωμα δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα με θέα την Πλαιστίνη στο βάθος, η αστυνομία τον συνέλαβε και τον ανέκρινε ως ύποπτο για τρομοκρατία.

Διερευνώντας θέματα που έχουν να κάνουν με τον τόπο, τους γεωγραφικούς και πολιτικούς περιορισμούς, την νοσταλγία και την αίσθηση του ανήκειν, τα έργα του Al-Ghoussein αναφέρονται στην προσωπική ανάγκη του καλλιτέχνη να προσδιορίσει τη δική του ταυτότητα ως Παλαιστινίου, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ και δεν έχει ζήσει ποτέ στον τόπο καταγωγής του. Οι φωτογραφίες του όμως, πέρα από τον έντονο πολιτικό χαρακτήρα τους αποτελούν ταυτόχρονα λυρικές απεικονίσεις εσωτερικής πάλης. Οι ‘τοίχοι’ και τα ‘χαλάσματα’ δίπλα στα οποία ποζάρει συμβολίζουν όχι μόνο τα γεωπολιτικά σύνορα αλλά και τα εμπόδια που καλείται ο ίδιος να υπερνικήσει στην πορεία του προς την αυτογνωσία.

Στα πιο πρόσφατα έργα του ο Al-Ghoussein επεκτείνει τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ υποκειμένου και περιβάλλοντος χώρου δίνοντας έμφαση στην παρουσίαση "οπτικοποιημένων ιδεών παροδικότητας" και "στη σχέση ανάμεσα στη μοναχική φιγούρα και τα προσωρινά όρια που καθορίζουν ένα μέρος".

Σε αυτές τις φωτογραφίες του Tarek Al-Ghoussein το τοπίο μοιάζει να κυριαρχεί πάνω στις μικρόσωμες ανθρώπινες φιγούρες. Τα μόνα "τείχη" που περιορίζουν το αχανές τοπίο είναι ανθρώπινα δημιουργήματα: τσιμεντένιοι τοίχοι, σωροί χώματος, πλαστικά καλύμματα.

Tarek Al-Ghoussein
Kalfayan Galleries:
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009, 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2009
Ωράριο: Δευτέρα & Σάββατο: 10..00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00