Δεσποινίς Μαργαρίτα με την Όλια Λαζαρίδου

13.01.2009
Το πολυσυζητημένο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το πολυσυζητημένο έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε «Δεσποινίς Μαργαρίτα» παρουσιάζεται στο Απλό Θέατρο με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1973 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα, οι παραστάσεις απαγορεύτηκαν από τις αρχές, το έργο πέρασε από λογοκρισία και ξαναπαίχτηκε αφού επιβλήθηκαν περικοπές στο κείμενο.

Το 1975 η Έλλη Λαμπέτη ενσαρκώνει στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία τη Δεσποινίδα Μαργαρίτα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ αντίστοιχα το ρόλο ερμηνεύουν στην Αμερική η Εστέλ Πάρσονς και στη Γαλλία η Ανί Ζιραρντό. Το έργο του Ρομπέρτο Ατάιντε έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, μέσα σε μια αίθουσα διδασκαλίας παλεύει ανάμεσα στη διττή της ταυτότητα, του εκπαιδευτικού και της γυναίκας. Δύο παράλληλοι αλλά εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Πέρα από τα μαθήματα Βιολογίας, Μαθηματικών, Ιστορίας και Γραμματικής, η Δεσποινίς Μαργαρίτα αναφέρεται στη ζωή και στο θάνατο, τη δικαιοσύνη και την αδικία, στην ισότητα, την εξουσία και το σεξ...

Ο μονόλογος της Δεσποινίδας Μαργαρίτας είναι μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας. Της εξουσίας όπως την συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας. Την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, το κράτος. Το μάθημα της Δεσποινίδας Μαργαρίτας σύμφωνα με την σκηνοθέτρια της παράστασης Άντζελα Μπρούσκου, μας διδάσκει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. «Είναι σαν να μην υπάρχετε» υπενθυμίζει στους μαθητές της.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα διαθέτει τεχνική και μέθοδο. Ξέρει να χειρίζεται τους μαθητές της άλλοτε σαν αντικείμενο πόθου και άλλοτε σαν τύραννος ή σαν πραγματική μητέρα. Μέσα από τον κωμικοτραγικό μονόλογο της αφυπνίζει συνειδήσεις, καθοδηγεί, διαφωτίζει αποτρέπει τους νέους από το κακό. Τι κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να εξουσιάζουν τους άλλους και γιατί αυτοί «οι άλλοι» έχουν σαν μοναδική επιλογή να υπακούουν; Όσο υπάρχει η Δεσποινίς Μαργαρίτα και το μάθημά της το ερώτημα δεν θα απαντηθεί?

Το έργο Δεσποινίς Μαργαρίτα θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Άρη Αρμαγανίδη, σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, σκηνικά - κοστούμια Άντζελας Μπρούσκου, φωτισμούς Μαρίας Αθανασοπούλου και βοηθό σκηνοθέτη την Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.
Δεσποινίς Μαργαρίτα η Όλια Λαζαρίδου, μαθητής ο Άρης Μπινιάρης.


Έναρξη: ΤΡΙΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Απλό Θέατρο - Νέα Σκηνή : Χαρ. Τρικούπη 4, (πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)

Τηλ.: 210 9229605, 210 9246991

Ημέρες και Ωρες Παραστάσεων:
ΒΡΑΔΙΝΕΣ: ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΩΡΑ: 9: 15 μ.μ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ: ΠΕΜΠΤΗ (ΛΑΪΚΗ) και ΣΑΒΒΑΤΟ ΩΡΑ: 6: 15 μ.μ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 22 Ευρώ
ΛΑΪΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 18 Ευρώ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ: 16 Ευρώ