Ένας αναρχικός "Ακατανόμαστος"!

15.01.2009
Ο «Ακατονόμαστος» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο από το σπουδαιότερο μέρος της Τριλογίας του Σάμουελ Μπέκετ «Μολλόυ»- «Ο Μαλόν πεθαίνει»- «Ο Ακατονόμαστος».

«Έχω όλο τον καιρό να τινάξω στον αέρα όλο αυτό το αλαλούμ, που μια έστω ανάσα του, σου παίρνει το οξυγόνο και σε οδηγεί στην ασφυξία...!»
«Με τα έργα μου πυροβολώ ότι είναι άσχημο και καθιερωμένο απ' την ανθρωπότητα. Δε θα με κάνουν ποτέ ένα μικρό γήινο, πνιγμένο στη χλωροφύλλη! Κολλητά στους τοίχους του σφαγείου ν’ αναπαύομαι...»

ΣΑΜΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ

Tο έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Ο Ακατονόμαστος» παρουσιάζεται από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009 στο Αντιθέατρο Μ. Ξενουδάκη.

Ο «Ακατονόμαστος» είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο από το σπουδαιότερο μέρος της Τριλογίας του Σάμουελ Μπέκετ «Μολλόυ»- «Ο Μαλόν πεθαίνει»- «Ο Ακατονόμαστος».
«Δεν είμαι διανοούμενος», λέει ο Μπέκετ, «είμαι μονάχα μια ευαισθησία. Συνέλαβα τον "Ακατονόμαστο" και τους άλλους, την ημέρα που συνειδητοποίησα την ηλιθιότητα μου...»
Στο έργο του Μπέκετ "Ο Ακατονόμαστος" υπάρχει ο Άνθρωπος. Το ανθρώπινο πλάσμα, απρόσωπα χωρίς τίποτα ν' αναζητά, χωρίς τίποτα να σημαίνει. Υπάρχει ή δεν υπάρχει, αυτό μόνο. Η παλινδρόμηση και η αμφιβολία του Μπέκετ δεν είναι του Μπέκετ.

Η αμφιβολία του υπάρχει όσον αφορά τους άλλους. Αφορά τον συμπαντικό νου, ο οποίος δεν έχει καταφέρει τίποτα, ούτε θα καταφέρει και ούτε πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Ο άνθρωπος του Μπέκετ δεν κάθεται και περιμένει στωικά, αλλά είναι αέναα ακίνητος. Αυτός μπορεί να επεμβαίνει, να μπαίνει και να βγαίνει και να αναιρεί αυτά που είπε και έκανε, καταδεικνύοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι αρνητικός, εσκεμμένα πολλές φορές, για να βρει από κει το υλικό για να γράψει, να σκεφτεί και να δημιουργήσει.

Ο Μπέκετ είναι ένας νους καθαρός, υγιής, με ευαισθησία, αέναα κινούμενος, ακίνητος. Λέει κάπου μέσα στο κείμενο : «Θέλουν να με κάνουν να γίνω αυτός, ο Ακατονόμαστος. Να παίρνω εντολές και αυτόματα να τις εκτελώ, θέλουν να με πείσουν πως υπάρχω με παραλογισμό, τον παραλογισμό του να μην μπορώ! Είμαι φαλακρός, γυμνός, με τα χέρια μου, απλωμένα μια για πάντα στα γόνατα μου, δεν κινδυνεύουν να μπλεχτούν σε καμιά βρωμοδουλειά. Και το πρόσωπο, λέει: «Τρίχες, όλ' αυτά είναι τρίχες, δεν πιστεύω τίποτα, ούτε πιστεύω στο ξεπλυμένο μάτι που με παρακολουθεί συνέχεια. Ξέρουν να σε κάνουν να υποφέρεις, τους έχουν δείξει, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΕΙΞΕ!»

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη
Β. Σκηνοθέτη: Ειρήνη Τζαβάρα
Σκηνικά/κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική : Γιάννης Πεϊκίδης
Φωτισμοί : Στάθης Αναστασίου
Ηθοποιοί: Μαρία Ξενουδάκη, Μαρίνα Σωκράτη, Ειρήνη Τζαβάρα

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 9.15 μμ, Κυριακή 8.00 μμ
Εισιτήρια: 20 €, 15 € φοιτητικό, ατέλειες
Διάρκεια: 90
Αντιθέατρο Μ. Ξενουδάκη (Μοσχονησίων 36, Πλατεία Αμερικής, τηλ: 210-8661.168)