"Freakshow" από τους Tiger Lillies (***)

15.01.2009
Κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό της ολοκαίνουριας παράστασης των Tiger Lillies, Freakshow, την παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας παρακολουθήσαμε στο θέατρο Badminton.
«Έχει ήδη νυχτώσει. Η φωτιά σιγοκαίει στο τζάκι. Ακούγεται η πρώτη νότα του ακορντεόν. Αλλόκοτοι επισκέπτες καταφθάνουν. Μας διηγούνται ιστορίες για την ομορφιά, την ασχήμια και τη μοίρα. Πρωτόγνωρες εικόνες περνούν μπροστά από τα μάτια μας. Η φωτιά μας μαγνητίζει, το τζάκι μας καταπίνει και ξαφνικά βρισκόμαστε σ’ έναν άλλο κόσμο, που υπάρχει πλάι στο δικό μας. Έναν κόσμο τόσο κοντινό και συνάμα τόσο μακρινό...».

Κάπως έτσι στήνεται το σκηνικό της ολοκαίνουριας παράστασης των Tiger Lillies, Freakshow, την παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας παρακολουθήσαμε στο θέατρο Badminton.

Σε σκηνοθεσία Σεμπαστιάνο Τόμα και με προεξάρχοντα τον τραγουδιστή και ακορντεονίστα Μάρτιν Ζακ, συστηθήκαμε με αλλόκοτους χαρακτήρες, όπως τον υπηρέτη-καρυοθραύστη Jarly, τη μακρυμαλλούσα Αmanda που ζει και αναπνέει μόνο με τα μαλλιά της, τον αθάνατο μοτοσυκλετιστή Victor, τον άπληστο και φιλοχρήματο Tommy, τη γιγαντιαία τραγουδίστρια Marta, τoν τρίποδο Frank και τις σιαμαίες αδερφές Daisy και Violet Hilton και βυθιστήκαμε για 2 ώρες στον σκοτεινό και αλλόκοτο κόσμο των Tiger Lillies.

Το τρίο των Tiger Lillies, Μάρτιν Ζακ, Αντριαν Στάουτ (κοντραμπάσο) και Αντριαν Χουτζ (κρουστά), έχει καταφέρει να χτίσει από το 1989 έναν δικό του ήχο που δανείζεται στοιχεία από τις παραδοσιακές μελωδίες, το καμπαρέ, τη πανκ μουσική, τις μουσικές των δρόμων και το λυρισμό των μπλουζ, πάνω σε μελαγχολικές ιστορίες βγαλμένες από τα καταγώγια της ανθρώπινης ψυχής και του περιθωρίου με πρωταγωνιστές πόρνες, αλκοολικούς, και ναρκομανείς. Λογική η εξέλιξη των TL, αν αναλογιστούμε πως ο ιδρυτής τους είχε "πλούσιες" προσλαμβάνουσες, ζώντας για επτά χρόνια πάνω από έναν οίκο ανοχής στο Σόχο του Λονδίνου.

Παρά την ανατριχιαστικά λυρική ερμηνεία του Μάρτιν Ζακ, ο οποίος για άλλη μια φορά έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, το Freakshow δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η καλύτερη στιγμή του συγκροτήματος. Ιδιαίτερα το πρώτο μέρος κύλησε μάλλον υποτονικά (με εξαίρεση τη "Φιλαργυρία" και τη "Λοβοτομή"), ενώ στο δεύτερο η ατμόσφαιρα ζεστάθηκε αρκετά με αποκορύφωμα το «Forever Together», στη διάρκεια του οποίου απολαύσαμε τις δίδυμες αδελφές σώμα με σώμα να αιωρούνται στο τραπέζιο.

To χιουμοριστικό στίγμα του έδωσε και ο τρομερός «Τζέιμς Τζόις» των κρουστών Άντριαν Χουτζ, ο οποίος συνόδευσε με το μοναδικό του στιλ τον frontman Ζακ. Τους φανατικούς του συγκροτήματος ενθουσιάσαν και ξεσήκωσαν στο ανκόρ το «Crack of doom» και το διαστροφικά επίκαιρο «Start a fire...

Mετά την πρεμιέρα της στην Αθήνα, η παράσταση θα περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο για τον εορτασμό των εικοστών γενεθλίων των Tiger Lillies!

Γεωργία Οικονόμου, Χριστίνα Τσατσαράγκου