"Η Δίκη"...από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας

22.09.2004
"Κάποιος πρέπει να είχε διαβάλει τον Γιόζεφ Κ., γιατί ένα πρωινό, δίχως να κάνει κανένα κακό, ήρθαν και τον συνέλαβαν". Με αυτή τη φράση ξεκινά ο Κάφκα το πιο γνωστό ίσως μυθιστόρημά του, τη "Δίκη".

Το έργο: "Κάποιος πρέπει να είχε διαβάλει τον Γιόζεφ Κ., γιατί ένα πρωινό, δίχως να κάνει κανένα κακό, ήρθαν και τον συνέλαβαν". Με αυτή τη φράση ξεκινά ο Κάφκα το πιο γνωστό ίσως μυθιστόρημά του, τη "Δίκη".

Ο ήρωάς του βυθίζεται από αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία ονειρικά διαστρεβλωμένη, προσπαθώντας μάταια να ανακαλύψει τις αιτίες της ενοχής του. Το όνειρο μπλέκει με την πραγματικότητα, οι ερωτικές φαντασιώσεις με τα πρόσωπα της εξουσίας, κι ο εφιάλτης με τη ζωή του.

Μία ομάδα νέων ανθρώπων συναντιέται στη "Μικρή Σκηνή" του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας, κάτω από την καθοδήγηση του Γιώργου Κιμούλη και ακολουθεί τη δαιδαλώδη πορεία του Γιόζεφ Κ. μέσα στα γρανάζια της εξουσίας, μέσα από τη γραφή του Φραντς Κάφκα.

Η παράσταση κινείται στο κλειστοφοβικό και εφιαλτικό επίπεδο του έργου με γκροτέσκα διάθεση. Με αφετηρία τον συγγραφέα και εφόδιο τη θεατρική πράξη, επιδιώκει να καταστήσει το θεατή κοινωνό στα καθολικά ερωτήματα του Καυκικού στοχασμού.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Τη σκηνοθεσία και διασκευή της παράστασης υπογράφει ο Γίωργος Κιμούλης, την εικαστική επιμέλεια ο Βαγγέλης Γκόκας, τα σκηνικά ο Λευτέρης Γκόντας, την ενδυματολογική και μουσική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Κιμούλης. Τους Φωτισμούς επιμελείται η Μαρία Δερμιτζάκη.

Παίζουν:
Ιφιγένεια Βογιατζάκη, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Νικόλας Μαυρούδης, Χάρης Μπόσινας, Στέλιος Ξανθουδάκης.


Συμμετέχουν:
Άννα Βασιλείου, Φοίβος Δουδωνής, Έρση Νιαώτη, Μάλαμα Παγκράτη, Ασπασία Πίκου, Καλλιρρόη Τζιαφέτα.




Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Πρεμιέρα: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2004,
Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή: 21:30
Παρασκευή: 23:00



Τιμές εισιτηρίων:
15 ευρώ, φοιτ. 12 ευρώ.
Παρασκευή, γενική είσοδος: 10ευρώ.