Τι θα δείτε στην έκθεση «BODIES»

05.02.2009
Ένα διεξοδικό ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα μέσα από τα ρεαλιστικά εκθέματα της περίφημης έκθεσης «BODIES» είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε λίγο πριν ανοίξει επίσημα τις πόρτες της στο κοινό, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 Γκάζι).

Ένα διεξοδικό ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα μέσα από τα ρεαλιστικά εκθέματα της περίφημης και πολυαναμενόμενης έκθεσης «BODIES», είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε λίγο πριν αυτή ανοίξει επίσημα τις πόρτες της στο κοινό, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 Γκάζι).

Τα εκθέματα (λιγότερο φρικιαστικά από ό,τι τα περιμέναμε) είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα, που παρουσιάζονται ολόκληρα ή ανά μέρη και έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα, διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων.

Σε αυτή τη θαυμαστή πολυπλοκότητα του ανθρώπινου σώματος ξεναγηθήκαμε περπατώντας στις διαφορετικές αίθουσες της έκθεσης και παρατηρώντας... εκ των έσω το σκελετικό, το μυϊκό, το αναπαραγωγικό, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα, και όλα τα όργανα που τα συναποτελούν.

Πολλά από τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, ενώ κάποια έχουν το ρόλο να δείξουν με ευκρίνεια τη φθορά που δημιουργείται στα όργανα από το υπερβολικό φαγητό, το κάπνισμα και την έλλειψη άσκησης.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσαν η αίθουσα με τις αναπαραστάσεις των αιμοφόρων αγγείων και η αίθουσα των εμβρύων, ενώ στα ατού του στησίματος της έκθεσης είναι οι ιδιαίτερα αναλυτικές περιγραφές των εκθεμάτων που δίνουν στον επισκέπτη να καταλάβει ακριβώς τι βλέπει.

----------------------------------------------------
Πρόκειται για μια έκθεση, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά απολαμβάνει παγκόσμια αποδοχή, προσελκύοντας σχεδόν 11 εκατ. επισκέπτες σε μεγάλες πόλεις, όπως η Ν. Υόρκη, το Λας Βέγκας, η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο, το Σάο Πάολο, η Βαρκελώνη και η Πράγα.

"Η εκπαιδευτική σημασία αυτής της έκθεσης είναι ανεκτίμητη", λέει ο Δρ. Roy Glover, Επίτιμος Καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικός Διευθύνων Σύμβουλος της έκθεσης. "Για αιώνες, μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και, τώρα, με την έκθεση "Bodies" δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος."

H έκθεση "Bodies" πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, και διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00, από Κυριακή μέχρι και Πέμπτη, και από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής:
Γενική Είσοδος: 16€
Ενήλικες άνω των 65 ετών: 14€
Παιδιά (4 έως και 13 ετών): 12€
Γκρουπ (άνω των 10 ατόμων): 10€
Σχολικά γκρουπ: 8€
Οικογενειακό έως και 5 άτομα (2 ενήλικες και έως 3 παιδιά): 44€

Σημεία προπώλησης: Ticket House, Αθήνας (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3608366) και στα ταμεία της "Τεχνόπολις" του Δήμου Αθηναίων.
Για αγορές online: www.ticketpro.gr

Χρ.Τσατσαράγκου, Γ. Οικονόμου