Στους τόπους της Λίλας Παπούλα

09.02.2009
Όψεις του φυσικού περιβάλλοντος, αγρούς που χρωματίζονται από τις εποχές του χρόνου, ουρανούς που αποκαλύπτουν άλλους κόσμους, χωμάτινους κρατήρες, μοναχικά δέντρα, τρένα, κομμάτια πόλης, απόψεις σπιτιών, αλλά και ανθρώπινες μορφές που ενυπάρχουν διακριτικά, ως ισχνές, μικροσκοπικές φιγούρες, συνθέτουν τη νέα δουλειά που παρουσιάζει η Λίλα Παπούλα, μετά από έξι χρόνια, στο Σπίτι της Κύπρου στις 5 Μαρτίου.
Όψεις του φυσικού περιβάλλοντος, αγρούς που χρωματίζονται από τις εποχές του χρόνου, ουρανούς που αποκαλύπτουν άλλους κόσμους, χωμάτινους κρατήρες, μοναχικά δέντρα, τρένα, κομμάτια πόλης, απόψεις σπιτιών, αλλά και ανθρώπινες μορφές που ενυπάρχουν διακριτικά, ως ισχνές, μικροσκοπικές φιγούρες, συνθέτουν τη νέα δουλειά που παρουσιάζει η Λίλα Παπούλα, μετά από έξι χρόνια, στο Σπίτι της Κύπρου στις 5 Μαρτίου. Αυτοί είναι οι τόποι της καταξιωμένης ζωγράφου, που κάνει σαφή τα όρια ανάμεσα στον τόπο και το τοπίο, καταθέτοντας μια ζωγραφική βαθιά εξομολογητική και βιωματική.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της Κύπρου Γιώργος Γιωργής και θα προλογήσει ο Καθηγητής Φιλοσοφίας Θεοδόσης Πελεγρίνης πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έκθεση περιλαμβάνει περί τα πενήντα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, από το 1986 ως σήμερα. Στον κατάλογο της έκθεσης, τα κείμενα υπογράφουν οι ιστορικοί τέχνης Γιάννης Μπόλης και Ίρις Κρητικού.

"Οι εικόνες της Παπούλα", αναφέρει ο Γιάννης Μπόλης, "αντανακλούν έναν ιδιαίτερο ψυχισμό, έναν εντελώς προσωπικό και εσωτερικό τρόπο βίωσης των καταστάσεων, δίνουν την αίσθηση ότι πηγάζουν από το υποσυνείδητο, μεταπλάθουν τα ερεθίσματα και τις μνήμες σε πλαστικά επεισόδια που αν και αφίστανται της οπτικής πραγματικότητας, συγχρόνως την εμπεριέχουν?Στις πιο πρόσφατες συνθέσεις της που είναι έμφορτες συμβολισμών και μηνυμάτων, η περιρρέουσα ποιητική ατμόσφαιρα ενισχύεται, οι καθαρά πλαστικές αξίες κυριαρχούν, το αινιγματικό συμβιώνει με το διφορούμενο, η ζωντανή γραφή του κόσμου συναντά τον αισθησιασμό της στιγμής, η δημιουργία της αποκτά νέα δυναμική, εξακολουθεί να «αντιστέκεται», αφήνει μια αίσθηση ζωής και χρώματος, δομής και σημασίας, θέτοντας τις βάσεις για μια ενδιαφέρουσα συνέχεια."

«Στη ζωγραφική της, η Λίλα Παπούλα δεν επιδιώκει την αφήγηση» επισημαίνει στο δικό της κείμενο η κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού. «Κι ούτε ασφαλώς την καλλιέπεια. Ήδη από την πρώτη ατομική της έκθεση, οι ταράτσες και τα τοπία με τις αέναες επιθέσεις, τις αφαιρέσεις και τις πτυχώσεις είχαν σιωπηλά μεταλλαχθεί σε τόπο, οδεύοντας αθόρυβα έξω από τα όρια της σύνθεσης. Εφευρίσκοντας σταδιακά μεγάλα πεδία με λιτά φυσικά στοιχεία, επιθυμώντας να δουν εκείνα που βλέπει το βλέμμα, τρεπόμενα σε σημάνσεις.»

Η έκθεση της Λίλας Παπούλα στο Σπίτι της Κύπρου εγκαινιάζεται στις 5 Μαρτίου και διαρκεί ως τις 28 Μαρτίου. Εγκαίνια: 8.00 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. και Σάββατο 11.00 π.μ. ? 2.00 μ.μ.

Σπίτι της Κύπρου: Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι, τηλ. 2103641217-8.