Το Θέατρο Μεταξουργείο "υποδέχεται" νέες παραστάσεις!

29.12.2004
Πέντε χρόνια δημιουργίας συμπληρώνει το θέατρο Μεταξουργείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και υποδέχεται καινούριες παραστάσεις άπαιχτες και μη στην Ελλάδα - "Αγγέλα Παπάζογλου" και "Ο Άλλος Θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης".

Πέντε χρόνια δημιουργίας συμπληρώνει το θέατρο Μεταξουργείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και υποδέχεται καινούριες παραστάσεις άπαιχτες και μη στην Ελλάδα.

«Αγγέλα Παπάζογλου»

Στις 6 Ιανουαρίου θα αρχίσει να προβάλλεται το «Αγγέλα Παπάζογλου» μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων με μία θριαμβευτική πορεία στην Αθήνα και περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με το εναλασσόμενο ρεπερτόριο που έχει αναγγείλει το θέατρο για το φετινό χειμώνα.
Το έργο βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Οι μαρτυρίες της διατρέχουν τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ξεκινά από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει ανάγλυφα την καθημερινή ζωή στην κοσμοπολίτισσα πολιτεία με τους χορούς και τα τραγούδια, για να περάσει στη δραματική αφήγηση της καταστροφής.
Οι θεατές θα ακολουθήσουν μαζί της τα καραβάνια των προσφύγων που ξανάστησαν τη ζωή τους στην κυρίως Ελλάδα, όπου μπόλιασαν τον πολιτισμό της πατρίδας μας με ό,τι σπουδαίο και δυνατό έφεραν από τη Μικρά Ασία. Θα τη συναντήσουν στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, για να καταλήξουν στην Ελλάδα του ‘50, με το μοναδικό της λόγο ν’ ανακεφαλαιώνει τα σύγχρονα πάθη του ελληνισμού, τις πληγές και τα παράσημά του.
Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται παράλληλα κι από μιαν επιλογή από τα πιο χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις. Οι αφηγήσεις της Αγγέλας δεν είναι απλά ένας θεατρικός «μονόλογος». Αλλά στήνουν δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης και γοητείας, καταγράφοντας τα γεγονότα με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και με το πάθος του λαϊκού παραμυθά ? αφηγητή.

Συντελεστές:
Θεατρική προσαρμογή: Λάμπρος Λιάβας
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνικά - Κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Δαμαλάς
Παίζουν: Άννα Βαγενά, Κατερίνα Θεοχάρη

Παραστάσεις:
Παρασκευή & Σάββατο: 9.00
Κυριακή: 7.00
Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου η παράσταση θα γίνει στις 9.00

Εισιτήριο:
22 ευρω/15 φοιτ.

«Ο Άλλος Θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης»

Παράλληλα με το «Αγγέλα Παπάζογλου» θα συνεχίσει να παίζεται και το «Ο Άλλος Θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης».
Πρόκειται για ένα έργο σάτιρα - ένα μεσαιωνικό μιούζικαλ- πάνω στις τελευταίες στιγμές της Αγίας Ιωάννας.
Η δίκη της Ζαν Ντ'Αρκ είναι μία από τις μεγαλύτερες δίκες της ανθρωπότητας και η νεαρή παρθένος από το Ντομρεμί έγινε το σύμβολο της πίστης και της παρρησίας του λόγου. Η Ιωάννα πρόκειται να καεί στην πυρά. Όμως την τελευταία στιγμή όλα δείχνουν πως μπορεί και να δεχθεί εν τέλει να αποκηρύξει τις αρχές της για να σώσει τη ζωή της. Η Ιωάννα του έργου έχει μία παράξενη επαφή με τον Θεό και τον δήμιο και ξαναζεί μαζί με τους θεατές το δίλημμα της ιστορικής ηρωίδας κάτω από έναν παράξενο παραμορφωτικό φακό.

Στην συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στον ανανεωμένο πολυχώρο του Μεταξουργείου, η σκηνοθέτις Μάνια Παπαδημητρίου μίλησε για την υπόθεση του έργου, αναφέροντας ότι η παράσταση μοιάζει με όνειρο πάνω στην ιστορία της Ζαν Ντ’Αρκ. Η διασκευή που της έδωσε είναι πάνω από όλα επίκαιρη και αγγίζει την σύγχρονη κοινωνία.
Όνειρα, μυστικά, επιθυμίες και ήρωες.
Μία ανατρεπτική και εναλλακτική ιστορία για το πρόσωπο της Ιωάννας της Λωραίνης, και μία «μαϊμού» Ιωάννα στο πρόσωπο μιας πόρνης.

Συντελεστές:
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Μετάφραση: Μιχαήλοβα Ζντράβκα
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά - Κουστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Γιώργος Γιαννακάκος.

Παραστάσεις:
Δευτέρα : 9:00 μ.μ.
Τρίτη : 9:00μ.μ
Τετάρτη : 9:00 μ.μ.

Εισιτήριο:
18 ευρω/ φοιτ. 14 ευρω
*Με την προαγορά εισιτηρίων τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την παράσταση που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε, έχετε έκπτωση 30%.

Διεύθυνση: Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο
Τηλ: 210-5234382