Μαργεντίνη στο Θέατρο Στοά!

29.12.2004
H «Μαργεντίνη», μια συρραφή έξη ελληνικών, μεσαιωνικών και κυπριακών παραμυθιών, με βασικό άξονα τον έρωτα δύο νέων, που η μοίρα τους καθορίζεται από τις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσι και Άτροπο, που εξουσιάζουν τα πεπρωμένα των ανθρώπων, παρουσιάζεται στο Θέατρο Στοά.
H «Μαργεντίνη», μια συρραφή έξη ελληνικών, μεσαιωνικών και κυπριακών παραμυθιών, με βασικό άξονα τον έρωτα δύο νέων, που η μοίρα τους καθορίζεται από τις τρεις Μοίρες, Κλωθώ, Λάχεσι και Άτροπο, που εξουσιάζουν τα πεπρωμένα των ανθρώπων, παρουσιάζεται στο Θέατρο Στοά.

Ο νέος που ανήκει στον Δράκοντα, γίνεται άνθρωπος μόνο στο σκοτάδι και τη μέρα μεταμορφώνεται σε φίδι. Θα μπορέσει να εμφανιστεί σαν άνθρωπος στο φως του ήλιου μόνο εάν αγαπηθεί πολύ και αληθινά από ένα κορίτσι. Το κορίτσι, η Μαργεντίνη, παίρνει εντολή από τις Μοίρες να ερωτευτεί τον Νέο, η αγάπη της τον σώζει από τη σπηλιά του Δράκου αλλά η κακιά αδερφή, ζηλεύοντας, πάει να αλλάξει το ριζικό τους. Σκοτώνει την αδερφή της και παντρεύεται εκείνη τον νέο ξεγελώντας τον. Η Μαργεντίνη γίνεται διαδοχικά πουλί και δέντρο πριν ξαναβρεί την αληθινή μορφή της και εμφανίζεται πάλι στο παλικάρι που αγαπάει. Η κακιά αδερφή θα προσπαθήσει πάλι να την εξαφανίσει, αλλά οι Μοίρες δεν είπαν τον τελευταίο τους λόγο. Όλα θα λυθούν με τη μεσολάβηση του Τρελού του παραμυθιού, εκείνου που ξέρει πάντα την πραγματική ζωή των ανθρώπων, και η Μαργεντίνη θα ενωθεί με τον Νέο που αγάπησε και ο Νέος θα γυρίσει στην κοπέλα που τον έσωσε με την αγάπη της. Όλοι θα βρουν την ευτυχία που τους αξίζει στη ζωή και ακόμα και ο Δράκος θα σωθεί, αφού η καλή Μαργεντίνη του χαρίζει τη ζωή δίνοντας του λίγο από το αθάνατο νερό. Όλα γίνονται όπως οι Μοίρες τα έχουν προκαθορίσει.

Οι Μοίρες που καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων, αποφάσισαν πως ο όμορφος πρίγκιπας θα σωθεί από την εξουσία του κακού Δράκου μόνο αν αγαπηθεί αληθινά από ένα κορίτσι. Οι ίδιες Μοίρες δίνουν εντολή στη Μαργεντίνη να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, στο βασίλειο του Δράκου, για να φέρει το αθάνατο νερό στον άρρωστο πατέρα της και να τον σώσει. Έτσι οργανώθηκε η συνάντηση με τον όμορφο πρίγκηπα κι έτσι γεννήθηκε η αγάπη τους που καθόρισε τη μοίρα τους...

 Η «Μαργεντίνη» δεν απευθύνεται μόνο στα τα παιδιά, αλλά για τους μεγάλους. Τα παιδιά και φαντασία έχουν-ακόμη- και αγνότητα και αγάπη. Οι μεγάλοι είναι εκείνοι που χρειάζεται να απαλλαγούν από το κυνήγι της ανώφελης επιτυχίας και της άσκοπής επιβράβευσης. Οι μεγάλοι είναι εκείνοι που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή τους καθορίζεται από την ποιότητα που κουβαλάνε μέσα τους και όχι από αυτά που προσθέτουν στη ζωή τους με τεχνικά μέσα. Οι Μοίρες ξέρουν καλά τι ανήκει στον καθένα μας, και αυτό που μας ανήκει εξαρτάται από την αξία μας και όχι από την δύναμή μας. Γιατί πολλοί απόκτησαν δύναμη, αξία όμως ελάχιστοι.

Είναι αυτονόητο ότι το ανέβασμα ενός παραμυθιού, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Έτσι, λοιπόν, το έργο ερμηνεύεται από όλους τους βασικούς ηθοποιούς της Στοάς, με πρώτους τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Θανάση Παπαγεωργίου, αλλά και θα υπηρετηθεί μουσικά από μια ζωντανή τετραμελή ορχήστρα με επικεφαλής τον λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Τζώρτζη που έγραψε και τραγουδάει τα 16 τραγούδια του έργου.

Η σκηνοθεσία, και οι φωτισμοί, είναι του Θανάση Παπαγεωργίου, η μουσική του Γιώργου Τζώρτζη, το σκηνικό και τα κοστούμια της Λέας Κούση και η χορογραφία της Μαρίας Αλβανού. Υπεύθυνη της μουσικής διδασκαλίας είναι η Νένη Ζάππα.

Παίζουν επίσης: Ηλίας Κατέβας, Αλέκος Κούρος, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Μαρία Αλβανού, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Χαντζίδου, Εύα Καμινάρη, Μαρία Παπαστεφανάκη, Αντρέας Τζινέρης, Μαρίκα Κούρου

Και οι μουσικοί: Γιώργος Τζώρτζης (τραγούδι, κιθάρα, μπαγλαμάς, κασέλα), Αντώνης Κουτελιέρης (λαούτο, κιθάρα), Μάρκος Δαμιανός (κρουστά, πνευστά), Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα, μαντολίνο).

Θέατρο Στοά: Μπισκίνη 55, Ζωγράφου, τηλ. 2107770145, 2107702830
Παραστάσεις: Παρασκευή: 9:00 μ.μ., Σάββατο, Κυριακή: 6:00 μ.μ. & 9:00 μ.μ.
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 20 ευρώ, Λαϊκή απογευματινή: 15 ευρώ, Φοιτητικό: 13 ευρώ