Τροβατόρε από τη Λυρική Σκηνή!

31.01.2005
Την περίφημη όπερα του Βέρντι «Τροβατόρε» ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μεγάλη περσινή επιτυχία της που δημιούργησε το αδιαχώρητο στο θέατρο.
Την περίφημη όπερα του Βέρντι «Τροβατόρε» ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου.

Ο Βέρντι, μετά από την επιτυχία του «Ριγγολέτο» ζήτησε από τον ποιητή Σαλβατόρε Καμαράνο ένα θέμα για καινούρια όπερα. Εκείνος του πρότεινε τον «Τροβαδούρο» του Αντόνιο Γκάρθια Γκουτιέρες, του διασημότερου Ισπανού συγγραφέα της εποχής. Από την υπόθεση του έργου, τον συνθέτη συνάρπασε η μορφή της τσιγγάνας Ατσουτσένα, στην οποία ο Βέρντι διέβλεψε τη δυνατότητα να πλάσει μια γυναίκα ηρωίδα αντίστοιχη του εξαιρετικά επιτυχημένου Ριγγολέτο. Όπως ο καμπούρης γελωτοποιός, έτσι και η Ατσουτσένα είναι μια περιθωριακή μορφή που κινείται από δύο αντικρουόμενες δυνάμεις: Την αγάπη για το παιδί της και την εκδίκηση.
Αλλά και στην εξέλιξη της όπερας, από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, μεγάλη σημασία έχουν τα έντονα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα στην Ατσουτσένα, τον υποτιθέμενο γιο της, Μανρίκο, την αγαπημένη του, Ελεονόρα, και τον Κόντε ντι Λούνα, ερωτικό αντίζηλο του Μανρίκο, αλλά και αδελφό του, συγγένεια που δεν γνωρίζει κανένα από τα δύο αδέλφια.

Κύριος άξονας στην όπερα αυτή είναι η φωτιά. Φωτιά με υλική υπόσταση, αλλά και ως φλόγα πάθους. Και οι τέσσερις ήρωες (Μανρίκο, Λεονόρα, Ατσουτσένα και Ντι Λούνα) φλέγονται από τα πάθη τους, ενώ όλοι τους είχαν μια προσωπική εμπειρία σε φυσικό επίπεδο. Γύρω από μια μεγάλη φωτιά, στον καταυλισμό, συγκεντρώνονται οι τσιγγάνοι, στη φωτιά καίγεται η μάνα της Ατσουτσένα, στη φωτιά ρίχνει η ίδια το παιδί της... Μια άλλη, ερωτική φλόγα καίει το στήθος του Κόντε ντι Λούνα. Και του Μανρίκο για τη Λεονόρα, ενώ η ίδια φλέγεται από τον έρωτά της για τον Μανρίκο.

Η Ε.Λ.Σ. ανεβάζει την όπερα σε μουσική διεύθυνση Άντζελο Καβαλάρο (5,6,8,10) και Μύρωνα Μιχαηλίδη (11,12,15), σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, διεύθυνση χορωδία Φανής Παλαμίδη, επιμέλεια κίνησης Έφης Καρακώστα, φωτισμούς Γιάννη Θεοδωρίδη.

Το ρόλο της Λεονόρα ερμηνεύουν διαδοχικά οι Μάρθα Αράπη (5,8,11), Τζούλια Σουγλάκου (6,10) και Δήμητρα Θεοδοσίου (12,15), του Μανρίκο οι Βαγγέλης Χατζησίμος (5,8,10,12,15) και Λουίτζι Φρατόλα (6,11), του Κόμη ντι Λούνα οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος (5,8,11) και Δημήτρης Τηλιακός (6,10,12, 15), της Αζουτσένα οι Βικτόρια Μαϊφάτοβα (5,8,11,15) και Λυδία Αγγελοπούλου (6,10, 12), του Φεράντο οι Χριστόφορος Σταμπόγλης (5,11) και Δημήτρης Κασιούμης (6,8,10,12,15)κ.α

Οι παραστάσεις έχουν ορισθεί για τις 5,6,8,10,11,12,15 Φεβρουαρίου.