Λοκαντιέρα

02.02.2005

To έργο: Η Μιραντολίνα διατηρεί ένα μικρό ξενοδοχείο στη Φλωρεντία. Οι δύο από τους τρεις θαμώνες του ξενοδοχείου είναι ερωτευμένοι με την ωραία ξενοδόχο. Ο τρίτος, όμως, ο ιππότης Ριπαφράτα απρόσιτος στη γυναικεία γοητεία, μισογύνης, της φέρεται υποτιμητικά, σχεδόν βάναυσα και περιφρονεί τους συγκατοίκους του για την αδυναμία τους. Αυτός ο αγροίκος και άξεστος άνδρας μπαίνει στο στόχαστρο της Μιραντολίνας, η οποία επιστρατεύει εναντίον του όλο της το οπλοστάσιο. Με δύο λόγια τον ερωτεύεται. Η Μιραντολίνα πανηγυρίζει όμως ακόμη, δεν έχει χορτάσει εκδίκηση. Δεν θα ικανοποιηθεί αν δεν τον δει να πέφτει στα πόδια της. Κι όταν το κατορθώσει τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για τον μαρκήσιο.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πόρτας παρουσιάζει την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Λοκαντιέρα» στο θέατρο Επίκεντρο σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σκηνικά και κοστούμια Παναγιώτη Κοκκορού, μουσική Μαριέλα Νέστορα. Οι φωτισμοί είναι του Νίκου Σωτηρόπουλου. Βοηθός σκηνοθέτη η Αρχοντία Χριστούλη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Ψυχογιός, Διονύσης Βούλτσος, Δημήτρης Μαύρος, Λεωνίδας Κακούρης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Βέρα Λάρδη, Μαριάνθη Φωτάκη.



Τι μας άρεσε:
- Η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη που αξιοποίησε στο έπακρο τις δυνατότητες που του έδωσε το κείμενο του Γκολντόνι (που το έγραψε την περίοδο 1750-1751), εμποτίζοντάς το με φρεσκάδα και περίσσια διαχρονικότητα.
- Μας άρεσε ιδιαίτερα η ερμηνεία του Διονύση Βούλτσου στο ρόλο του Κόμη Αλμπαφιορίτα. Οι κινήσεις, το βλέμμα του και το γενικότερο στήσιμό του, προκαλούσαν αυθόρμητα το γέλιο.
- Οι ερμηνείες του Λεωνίδα Κακούρη στο ρόλο του φανφαρόνου μισογύνη ιππότη Ροπαφράτα και της Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου στο ρόλο της λοκαντιέρα Μιραντολίνα.
- Τα ευρηματικά σκηνικά του Παναγιώτη Κοκκορού που ανέδειξαν τη σκηνή του Επίκεντρου σε ένα μικρό διαμάντι!


Τι δεν μας άρεσε
- Βρήκαμε υπερβολική τη χρήση της ιταλικής γλώσσας στο δεύτερο μέρος του έργου. Μπορεί το έργο να είναι ιταλικό, το κοινό όμως δεν είναι ιταλόφωνο....



Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως!







Πότε να πάω και που να παρκάρω: Αν κατοικείτε στο κλεινόν άστυ, με την πρώτη ευκαιρία οργανώστε ένα άκρως θεατρικό σαββατοκύριακο και εκδράμετε στην Πάτρα. Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε και την απολαυστική κωμωδία «Αν μία νύχτα του χειμώνα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου που παρουσιάζεται στο θέατρο Απόλλων.
Αν τώρα είστε Πατρινοί δεν το συζητούμε.... σπεύσατε!
Η Λοκαντιέρα θα παίζεται μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου στο θέατρο Επίκεντρο.

Γεωργία Οικονόμου