"Μαραθών-Σαλαμίς" στη Λυρική Σκηνή

15.02.2005
Μια μεγάλη επιτυχία της ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την όπερα του Παύλου Καρέρ "Μαραθών-Σαλαμίς", την οποία η Ε.Λ.Σ. ανέβασε πριν από δύο χρόνια σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση.

Μια μεγάλη επιτυχία της ανεβάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 20 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για την όπερα του Παύλου Καρέρ «Μαραθών-Σαλαμίς», την οποία η Ε.Λ.Σ. ανέβασε πριν από δύο χρόνια σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση.Το "Μαραθών-Σαλαμίς" είναι η τελευταία όπερα του Καρέρ. Γράφτηκε το 1888 αλλά δεν παίχτηκε ποτέ. Η Ε.Λ.Σ., με τη βοήθεια του μουσικοκριτικού Γιώργου Λεωτσάκου, ανέσυρε το έργο και το ταξινόμησε. Θα το παρουσιάσει προσθέτοντάς το στην παγκόσμια οπερατική φιλολογία.

Η πλοκή του έργου τοποθετείται στο χρονικό διάστημα μετά από τη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, στο Μαραθώνα, και πριν από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ένας Μακεδόνας στρατηγός, ο Αλέξανδρος, που πολεμά με το μέρος των Περσών, έρχεται στην Αθήνα, σαν απεσταλμένος τους...ο Θεμιστοκλής ζητά το χρησμό της Πυθίας, πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση...Η κόρη του Μύρτη,και η Ασιάτισα Φεμίδη, είναι ερωτευμένες με τον ίδιο άνδρα, τον Αλέξανδρο...ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης έρχεται στην Αθήνα με την έπαρση του μελλοντικού κατακτητή. Η Φεμίδη, εγκαταλελειμμένη από τον Αλέξανδρο, με ένα παιδί, από ευγνωμοσύνη προς το Θεμιστοκλή, αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί του, σε βάρος της πατρίδας της και του βασιλιά της.

Που : Εθνική Λυρική Σκηνή

Πότε: 20,23,26 Φεβρουαρίου

Μουσική Διεύθυνση: Βύρωνας Φιδετζής

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικόφ

Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη

Χορογραφία : Κυριάκος Κοσμίδης

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγούρας

Πρωταγωνιστούν : Μάρθα Αράπη, Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Χριστόπουλος, Λυδία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Πλατανιάς, Βασίλης Κωστόπουλος