ΣΤΑΥΡΟΣ του ΝΟΤΟΥ 2004-05: Σωκράτης Μάλαμας (****)

02.03.2005
Φέτος είναι η χρονιά του Σταυρού του Νότου. Αυτό είναι το τέταρτο πάρα πολύ καλό πρόγραμμα που βλέπω εκεί από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα. Πρόγραμμα που σου συνιστώ να μη χάσεις γιατί ο Σωκράτης Μάλαμας δίνει ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας και η ορχήστρα που είναι μαζί του παραδίδει μαθήματα γεμάτου και απογειωτικού ήχου. Άριστα δέκα λοιπόν, σε όλους και ένα ευχαριστώ για την όμορφη βραδιά που την είχα πραγματικά ανάγκη.
ΠΡΙΝ ΠΑΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-92.26.975 & 210-92..39.031
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Φραντζή & Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος
ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Τρίτη
ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Καθημερινά: 23:00

ΤΙΜΕΣ
Εισιτήριο: 10 ευρώ
Φιάλη Ουίσκι: 130 ευρώ (κομπλέ)
Φιάλη Κρασί: 65 ευρώ (κομπλέ)
Ποτό στο τραπέζι: 25 ευρώ και 10 ευρώ το 2ο ποτό
Ποτό στο μπαρ: 5 ευρώ


Ήμουν κι εγώ εκεί...
Είναι γνωστό ότι οι ζωντανές εμφανίσεις του Σωκράτη Μάλαμα είναι απρόβλεπτες και γεμάτες συγκινητικότατες εκπλήξεις.
Έτσι, κινδυνεύω με? λιντσάρισμα γι’ αυτό που θα γράψω τώρα: ότι δηλαδή αυτή τη φορά που τον είδα ήταν καλύτερος από ποτέ.
Προσπαθώ από εκείνο το βράδυ της Τρίτης να ανασυνθέσω στο μυαλό μου τι το «διαφορετικό» είχε αυτή η φορά και γιατί το τέλος της βραδιάς με βρήκε τόσο συγκινημένη και με το σώμα μου ολόκληρο γεμάτο μουσική.
Όχι ότι έχει σημασία, αλλά ήταν κάτι που με εντυπωσίασε πραγματικά.
Δεν ξέρω λοιπόν αν ήταν οι κιθάρες (για τις οποίες βλέπω δεκάδες θαυμαστικά δίπλα σε κάθε αναφορά τους στις σημειώσεις μου) ή το ότι κάποια στιγμή αισθάνθηκα όλο το σώμα μου να δονείται από τα τύμπανα και τα μπάσα ?και μου άρεσε πάρα πολύ αυτό.

Μπορεί σ’ αυτό το «κάτι» που είχε εκείνη η βραδιά να συνέβαλε και το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν εξαιρετικά και εμφανώς κουρασμένος εκείνη τη βραδιά γεγονός που έφερε όμως αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.
Παρατηρούσα το δεξί χέρι του να κινείται «παραδομένο» πάνω στις χορδές της κιθάρας και να παράγει ένα ήχο απίστευτα αισθηματικό.
Τον έβλεπα σχεδόν έτοιμο να πέσει από την καρέκλα από την κούραση και μόλις άνοιγε το στόμα του να τραγουδήσει έβγαινε μία φωνή που δεν ξέρω αν έχω τις λέξεις για να την περιγράψω.
Φωνή βαθιά, γεμάτη, αισθησιακή, «αφημένη» να κυλάει πάνω στις νότες και την ίδια στιγμή να «γράφει» τις λέξεις των στίχων στον αέρα γύρω του, σαν πιτσιρικάς που σκαλίζει συνθήματα στους τοίχους με το μαύρο σπρέι του.
Ερωτικά ή θυμωμένα, αλλά και εντελώς προσωπικά μηνύματα με παραλήπτη τον κάθε περαστικό από εμάς ξεχωριστά.

Ναι, ήταν κι οι κιθάρες εξαίσιες εκείνο το βράδυ. Έσταζαν όλα τα ανθρώπινα υγρά, μούσκεμα έγινα πάλι, με τσάκισαν.
Χαλάλι τους.
Δεν έχω τίποτα άλλο να σου πω για εκείνο το βράδυ στου Μάλαμα. Γιατί υπάρχουν και μερικά πράγματα που δεν χωρούν στις λέξεις.
Θα σε προτρέψω μόνο να πας και να ξαναπάς σ’ αυτό το πρόγραμμα για να ακούσεις τα υπέροχα καινούργια τραγούδια του Σωκράτη, από το «Άδειο Δωμάτιο» και μερικά από τα αγαπημένα του (του Λοϊζου, του ‘Ασιμου, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, κ.ά.) και, κυρίως, για να τον αφήσεις να σε συγκλονίσει όπως μόνο εκείνος ξέρει και μπορεί να κάνει κάποιες βραδιές.

Τελικά αξίζει να πάω;
Κάθε φορά που εμφανίζεται κάπου ο Σωκράτης Μάλαμας σου λέω να πας. Γιατί ο Μάλαμας live είναι πολύ ξεχωριστή ιστορία. Και εντελώς «αναπάντεχη», όπως ξέρουν οι πιστοί φίλοι του. Όταν πας, λοιπόν, ενδέχεται να περάσεις μια από τις πιο όμορφες και λυτρωτικές βραδιές της ζωής σου.

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ & ΟΙ ΗΧΟΙ:
1. Μαρία Λούκα: τραγούδι
2. Γιάννης Παπατριανταφύλλου: Κοντραμπάσο
3. Δαμιανός Dudu: βιολί
4. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος: μπουζούκι, κιθάρα
5.Θάνος Μιχαηλίδης: τύμπανα
6. Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρικές κιθάρες
7.Νίκος Παραουλάκης: νέι
8. Χριστίνα Χομπιτάκη: κρουστά
9. Σωκράτης Μάλαμας: κιθάρες
Να ξαναρίξω έναν έπαινο σε όλους αυτούς τους καλούς μουσικούς που παίζουν τόσο ωραία και σε κάνουν να μη θέλεις να τους αφήσεις να φύγουν από τη σκηνή.
Να σου ξαναπώ (διότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που την είδα φέτος, η πρώτη ήταν στο πρόγραμμα του Παπάζογλου στο ΖΥΓΟ) ότι η Μαρία Λούκα είναι εξαιρετικά καλλίφωνη.

Γεωργία Λαιμού.
Ησουν κι εσύ εκεί; Πες μου τι είδες μ' ένα mail...: [email protected]