Το ΕΙΠ στη Λειψία!

15.03.2005
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στο Βερολίνο συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στο Βερολίνο συμμετέχει, όπως κάθε χρόνο, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Επίσης, μέσω συναντήσεων και επαφών με φορείς του βιβλίου από την Ελλάδα και τη γερμανόφωνη Ευρώπη, το Παράρτημα Βερολίνου προσπαθεί να συμβάλει στο συντονισμό των ενεργειών μεταφραστών, πρακτόρων και ελληνικών εκδοτικών οίκων για την κατά το δυνατόν καλύτερη παρουσίαση των σημαντικότερων βιβλίων στους διεθνείς εκδοτικούς οίκους και στα ΜΜΕ.

Η πρωτοβουλία του Παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο, η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2003 με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας με αφορμή την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας Έλληνες συγγραφείς με συναδέλφους τους από τις υπό ένταξη χώρες, αποτελεί πλέον καθιερωμένο θεσμό.

Μετά τις από κοινού λογοτεχνικές παρουσιάσεις στις εκθέσεις της Λειψίας και της Φρανκφούρτης κατά το 2003 και το 2004, φέτος τον Μάρτιο συμμετέχουν στο καθιερωμένο πλέον πρόγραμμα «Μικρές γλώσσες - μεγάλες λογοτεχνίες» συγγραφείς από τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Μάλτα, και φυσικά από την Ελλάδα. Στη διοργάνωση συμμετέχει και η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Σε κάθε εκδήλωση-παρουσίαση, δύο συγγραφείς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι συνδέονται θεματικά ή υφολογικά, παρουσιάζουν στο κοινό το έργο τους σε ειδικό φόρουμ, το οποίο παραχώρησε η έκθεση Λειψίας στους διοργανωτές, από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Λειψίας, σε αντίθεση με εκείνη της Φρανκφούρτης, η οποία επικεντρώνεται στην εμπορική πλευρά της παγκόσμιας αγοράς βιβλίου, έχει το χαρακτήρα της «έκθεσης των αναγνωστών» και αποτελεί πόλο έλξης του αναγνωστικού και βιβλιόφιλου κοινού.

Λόγω του ότι πρόκειται πλέον για γνωστό θεσμό, στον οποίο συμμετέχουν συγγραφείς από 10 χώρες, η λογοτεχνία των οποίων είναι δύσκολα προσβάσιμη και ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, το συντονισμό των παρουσιάσεων βιβλίων θα αναλάβουν γνωστοί δημοσιογράφοι έγκυρων γερμανικών μέσων ενημέρωσης, πράγμα που αναμένεται να αυξήσει το κύρος των εκδηλώσεων και το ενδιαφέρον του κοινού και του τύπου.

Την ελληνική λογοτεχνία εκπροσωπεί ο Πάνος Καρνέζης, ο οποίος θα συμμετάσχει σε λογοτεχνική εκδήλωση με τον τίτλο «Λαβύρινθοι», στις 17 Μαρτίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Πάνος Καρνέζης και ο Φιλανδός συνάδελφός του Harri Nikänen.