"Το γλωσσικό ιδίωμα των Λευκών Πάρου"

26.04.2005
Ένα ξεχωριστό λεξικό, που αφορά τους λάτρεις των τοπικών διαλέκτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στο χρόνο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Προοδευτικού συλλόγου Λευκιανών Πάρου της Αθήνας.

Ένα ξεχωριστό λεξικό, που αφορά τους λάτρεις των τοπικών διαλέκτων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στο χρόνο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Προοδευτικού συλλόγου Λευκιανών Πάρου της Αθήνας. Πρόκειται για μια δουλειά του Ευάγγελου Καστανιά, που επεκτείνεται, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή του τόμου, προς όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις διάφορες ντοπολαλιές, αλλά και προς εκείνους που αναζητούν πώς μέσα από τη διαφορετική θεματολογία της κάθε ντοπολαλιάς, προήλθε η ενιαία σύνθεση στην εξέλιξη της νεοελληνικής διαλέκτου.

Από την ενδελεχή ανάλυση και τις λεπτομερείς αναλύσεις των λημμάτων του εν λόγω λεξικού, διαφαίνεται η σκληρή δουλειά του συγγραφέα και η προσπάθεια που κατέβαλε να συλλέξει και ν’ ανιχνεύσει όλες τις περιπτώσεις της ιδιόμορφης και μοναδικής διαλέκτου του γενέθλιου τόπου του. «Το γλωσσικό ιδίωμα των Λευκών Πάρου» δε μας ταξιδεύει μόνο στα αυστηρά μονοπάτια της γλωσσολογικής ανάλυσης του προφορικού τοπικού λόγω, αντιθέτως επιχειρεί με ακρίβεια να μεταδώσει στον αναγνώστη την εξελικτική πορεία των λέξεων και τη φιλοσοφία κάτω από την οποία μετασχηματίστηκαν στην τελική τους μορφή.