Πρεμιέρα Επιδαυρίων με Ορέστη!

06.06.2005
Τον "Ορέστη" του Ευριπίδη παρουσιάζει το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.
Τον "Ορέστη" του Ευριπίδη παρουσιάζει το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιουνίου.
Ο Ορέστης καταρρακωμένος από τις Ερινύες ενοχές για τη δολοφονία της μητέρας του, μαζί με την Ηλέκτρα που του συμπαραστέκεται, μηχανεύονται τρόπους φυγής από τους οργισμένους Αργείους.
Ο ποιητής φέρνει το δράμα στις ανθρώπινες διαστάσεις του, που διέπονται από πάθη και πράξεις που δεν ελέγχονται και το δράμα είναι ο αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση σ' ένα εχθρικό περιβάλλον.

"Ο Ορέστης εκθέτει το αδιέξοδο μιας καταραμένης γενιάς σε συνθήκες πολιτικοκοινωνικής έκπτωσης", σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σταμάτης Φασουλής για να συμπληρώσει: "Το αιματηρό γένος των Ατρειδών, στο τέλος της δεινής πορείας του, μυθικής και θεατρικής αποτυπώνει τα όρια ενός κόσμου που διασαλεύεται εκ βάθρων, καθώς τα πρόσωπα έρχονται από τον μύθο για να προσγειωθούν στην αγορά. Η θεία Δίκη, εγγυήτρια κάποτε της συνοχής του κόσμου, αντικαθίσταται από ταις ασταθείς απόπειρες των ανθρώπων να επιβιώσουν ισορροπώντας στο χείλος της αβύσσου ανάμεσα στην κληρονομική νόσο, την πολιτική ως αδηφάγο νόμο επικράτησης και την ακατανόητη αδικοπραγία ενός θεού - αυτουργού, ο οποίος όμως θα επέμβει για να επαναπροσδιορίσει επισφαλείς σχέσεις, σχετικές αξίες και μοιραίους προορισμούς".

Η τραγωδία ανεβαίνει από τη Θεατρική Διαδρομή, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, μουσική Βασίλη Δημητρίου, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Κατερίνας Παπανικολάου, χορογραφία Φώτη Νικολάου και Βάλιας Παπαχρήστου.
Βοηθός σκηνοθέτης Μανουέλα Παυλίδου.
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος.
Μουσική Διδασκαλία Νανά Θρασυβουλίδου.

Τον κεντρικό ρόλο του Ορέστη ερμηνεύει ο πολλά υποσχόμενος ηθοποιός της νέας γενιάς Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα : η Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Μενέλαος : ο Στέλιος Μάϊνας, Τυνδάρεως, Απόλλων : ο Γιάννης Νταλιάνης, Άγγελος : ο Γιάννης Θωμάς, Φρύγας : ο Θοδωρής Κατσαφάδος, Πυλάδης : ο Χρήστος Πλαϊνης, Ελένη : η Μάντυ Λάμπου, Ερμιόνη : η Δάφνη Καμένου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ

24 και 25: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
27: Καλαμάτα

ΙΟΥΛΙΟΣ

15: Θέατρο Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», Ρόδος
19: Ανατολική Τάφρος, Χανιά
20 και 21: Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης», Ηράκλειο
22: Θέατρο Φορτέτζα, Ρέθυμνο
25: Θέατρο Μον Ρεπό, Κέρκυρα
26: Θέατρο Ε.Η.Μ. , Γιάννενα
27: Κηποθέατρο Πρέβεζας
28: Κάστρο Άρτας
31: Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, Ζάκυνθος

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

5: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα
6: Αρχαίο Θέατρο Θάσου
7 και 8: Θέατρο Κήπου «Εγνατία», Αλεξανδρούπολη
10: Αμφιθέατρο Σίβηρης
23 και 24: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
25: Κηποθέατρο Αλκαζάρ, Λάρισα
26: Θερινό Δημοτικό Θέατρο, Βόλος
29: Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας