Αναδρομική της Φρίντα Καλο στο Λονδίνο!

08.06.2005
Η μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, μια μορφή που ενέπνευσε το Χόλιγουντ, παρουσιάζεται στο Λονδίνο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε μια σπάνια αναδρομική έκθεση.
Η μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, μια μορφή που ενέπνευσε το Χόλιγουντ, παρουσιάζεται στο Λονδίνο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  σε μια σπάνια αναδρομική έκθεση.

Η αναδρομική πιστεύεται ότι θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες λόγω της προσωπικότητας της ζωγράφου που έγινε διάσημη με την ταινία Φρίντα (2002). Τη μεξικανή ζωγράφο υποδύθηκε η Σάλμα Χάγιεκ, ενώ αμέσως μετά την ταινία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη της. Η Φρίντα είχε ταλαιπωρηθεί από τη ζωή.

Στα έξι της προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και το ένα πόδι της έμεινε κοντύτερο από το άλλο. Στα 18 της, θύμα τροχαίου με λεωφορείο, με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη σε τρία σημεία και πολλά κατάγματα στη λεκάνη και στα πόδια.
Έκτοτε θα δίνει αγώνα για την υγεία της. Κλινήρης κατά την ανάρρωσή της άρχισε να ζωγραφίζει. Το 1928 ξεκινά η σχέση της με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό της μεξικανό ζωγράφο και μαρξιστή, Ντιέγκο Ριβέρα. Παντρεύονται το 1929. "Η ένωση μεταξύ ενός ελέφαντα και ενός περιστεριού", έλεγαν με αποδοκιμασία οι γονείς της.

Οι πίνακες της, οι περισσότεροι αυτοβιογραφικοί, δείχνουν ότι ο Ριβέρα είναι στο επίκεντρο του δικού της κόσμου, παρότι εκείνη υποφέρει από τις απιστίες του. Η ίδια συνδέεται στενά το 1937 με έναν εξόριστο στο Μεξικό.
Ήταν ο Λέον Τρότσκι. Ο Ντιέγκο και η Φρίντα παίρνουν διαζύγιο το 1939 και ξαναπαντρεύονται την επόμενη χρονιά. Τα έργα της δείχνουν επίσης την κοπέλα, από γερμανό πατέρα και μεξικανή μητέρα, ντυμένη στις αυτοπροσωπογραφίες της με φορέματα της Δύσης αλλά και με παραδοσιακές ενδυμασίες.
Η ίδια συμβάλλει έτσι στο κίνημα πολιτιστικής αναγέννησης, στις έρευνες για τις ρίζες πριν από τον αποικισμό που συνοδεύει τη μεξικανική επανάσταση (1910-1920). Σε ορισμένα έργα της διαφαίνεται μια κριτική για τις ΗΠΑ και τις κοινωνικές ανισότητες. Σχεδόν 51 χρόνια μετά το θάνατό της, λατρεύτηκε και έγινε διάσημη.

Η Τέιτ Μόντερν διαθέτει στα πωλητήριά της αξεσουάρ εμπνευσμένα από το πολύ αναγνωρίσιμο ενδυματολογικό ύφος της Κάλο, με πολλά χρώματα και με λουλούδια, σύμφωνα με τη μόδα. "Το έργο της έχει μια παγκόσμια και σύγχρονη άποψη. Μιλά στους σημερινούς ανθρώπους, κυρίως στις γυναίκες, από τις φεμινιστικές της αντιλήψεις, τις αναφορές της στη συζυγική βία, στην πολιτική", λένε οι διοργανωτές.

Σε ένα σύνολο 150 έργων ζωγραφικής που της αποδίδονται, η Τέιτ έχει συγκεντρώσει 87 πίνακες, οι περισσότεροι αυτοπροσωπογραφίες, ανάμεσά τους 62 ελαιογραφίες. Ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους για τη Φρίντα, όπως και έργα-σταθμοί του μεξικανικού κινηματογράφου συνοδεύουν την έκθεση.