Άλέξανδρος Παπαδιαμάντης από τον Τάκη Χρυσικάκο

09.06.2005
Τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε ενιαία παράσταση θα παρουσιάσει ο Τάκης Χρυσικάκος από τις αρχές Ιουλίου σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας και στην περιφέρεια.
Τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε ενιαία παράσταση θα παρουσιάσει ο Τάκης Χρυσικάκος από τις αρχές Ιουλίου σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας και στην περιφέρεια.

Πρόκειται για τα διηγήματα «Μοιρολόγι Φώκιας», «Έρως ήρως» και το «Άνθος του γιαλού».
Το πρώτο αναφέρεται στην απώλεια και τα άλλα δύο στους ανεκπλήρωτους έρωτες. Η παράσταση με τον γενικό τίτλο «Μοιρολόγι Φώκιας», σκηνοθετείται από την Μάνια Παπαδημητρίου σε θεατρική προσαρμογή του Ερρίκου Μπελιέ. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Λάμπρο Λιάβα, η εικαστική παρέμβαση και τα κοστούμια έχουν την φροντίδα του Νίκου Πετρόπουλου, την επιμέλεια κίνησης η Νατάσα Ζούκα και τους φωτισμούς ο Δήμος Αβδελιώδης. Στην παράσταση ακούγεται ένα τραγούδι, σε ποίηση Παπαδιαμάντη, ένα μοιρολόι, που έγραψε και ερμηνεύει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων. Μαζί με τον Τάκη Χρυσικάκο παίζει η νέα ηθοποιός, του Θεάτρου Τέχνης, Μαρία Κόμη - Παπαγιαννάκη.

Το «Μοιρολόγι Φώκιας» δίνει την ευκαιρία στον Τάκη Χρυσικάκο να εμβαθύνει για δεύτερη φορά, μετά το περυσινό «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, που παρουσιάστηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στα κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Η ιδιαίτερη γλώσσα του κειμένου του Παπαδιαμάντη και η δύναμη των εννοιών που πραγματεύεται προσδίδουν κύρος στην παράσταση που προσεγγίζει τα διηγήματα με τρόπο σύγχρονο αποφεύγοντας επιμελώς την ηθογραφία. Αυτή είναι η πρώτη συνεργασία του Τάκη Χρυσικάκου με την Μάνια Παπαδημητρίου, παρόλο που και οι δύο είναι απόφοιτοι του Θεάτρου Τέχνης.

Πρόγραμμα Περιοδείας

Το «Μοιρολόγι της Φώκιας», στις 3 Ιουλίου θα κάνει πρεμιέρα στη Σκιάθο, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής από τις 6 Ιουλίου σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο του Πανεπιστήμιου Αθηνών στην Πλάκα, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κολωνού, τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη), η οποία θα ανοίξει ειδικά γι’ αυτή την εκδήλωση, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, ενώ την Τετάρτη 20 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», θα παρουσιαστεί στον προάυλιο χώρο του. Επίσης, την Τετάρτη 13 Ιουλίου η παράσταση συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ του Δήμου Παπάγου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Παπάγου. Στη συνέχεια, το «Μοιρολόγι της Φώκιας», θα συνεχίσει τις παραστάσεις στην υπόλοιπη Αττική και στα μεγάλα Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.