To ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης στην Ουάσινγκτον!

29.06.2005
Μετά από το Βερολίνο και τη Βιέννη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «ταξιδεύει» και στην Ουάσινγκτον!
Μετά από το Βερολίνο και τη Βιέννη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «ταξιδεύει» και στην Ουάσινγκτον!

Στις 22 Ιουνίου, στο φημισμένο Μουσείο Smithsonian της Ουάσινγκτον εγκαινιάστηκε μεγάλη έκθεση με τίτλο «VISUAL MUSIC». Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετείχε με δύο σημαντικά έργα του Ρώσου μουσικού και καλλιτέχνη της δεκαετίας του 1920, Μιχαήλ Ματιούσιν που έχουν τίτλο «Μουσικοζωγραφικές Κατασκευές».

Η έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 11 Σεπτεμβρίου πραγματεύεται τη σχέση τέχνης και μουσικής από το 1900 μέχρι σήμερα, δηλαδή από την περίοδο του μοντερνισμού και μέχρι τη σύγχρονη ηλεκτρονική και ψηφιακή εποχή.

Τα δύο έργα του Μιχαήλ Ματιούσιν που ταξίδεψαν από την Θεσσαλονίκη στην Αμερικάνικη πρωτεύουσα είναι ιδιαίτερα σπάνια γιατί είναι ουσιαστικά τα μοναδικά που έχουν σωθεί από τους πειραματισμούς του καλλιτέχνη ως προς τη σχέση χρωματικότητας και μουσικής τονικότητας. Για το λόγο αυτό μάλιστα ήταν και ιδιαίτερα προβεβλημένα σε κεντρική αίθουσα της έκθεσης.

Να σημειώσουμε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που θα οδηγήσει στην συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το περίφημο ίδρυμα του Λος Άντζελες Paul Getty, προκειμένου το Μουσείο να αποκομίσει επιστημονικά και οικονομικά οφέλη που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση (συντήρηση, προβολή, τεκμηρίωση) των έργων της συλλογής Κωστάκη.