Η "Δωδέκατη Νύχτα" στο Ηρώδειο!

29.08.2005
Τη "Δωδέκατη Νύχτα" του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους παρουσιάζει το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η παράσταση παρουσιάζεται ήδη σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό καθώς και τα ευνοϊκά σχόλια του σε όλους τους μέχρι τώρα σταθμούς της καλοκαιρινής περιοδείας.
Τη "Δωδέκατη Νύχτα" του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους παρουσιάζει το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Η παράσταση παρουσιάζεται ήδη σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό καθώς και τα ευνοϊκά σχόλια του σε όλους τους μέχρι τώρα σταθμούς της καλοκαιρινής περιοδείας.

Η «Δωδέκατη Νύχτα» είναι μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ και, ίσως, η πιο δημοφιλής του Βρετανού βάρδου. Γράφτηκε το 1601 και η πρώτη παρουσίασή της έγινε το 1602. Αφηγείται την ιστορία της νεαρής Βιόλα, που φτάνει ναυαγός στην Ιλλυρία, πιστεύοντας πως ο αδερφός της, ο Σεμπάστιαν, έχει πνιγεί. Η Βιόλα ντύνεται αγόρι και μπαίνει στην υπηρεσία του δούκα Ορσίνο, ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Ολίβια, μία δέσποινα, που με την σειρά της, ερωτεύεται τη Βιόλα σαν αγόρι. Στον περίγυρο των κυρίως ηρώων θα βρούμε μερικούς από τους πιο ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες του Σαίξπηρ: τον γελωτοποιό Φέστε, τον μέθυσο συγγενή της Ολίβια σερ Τόμπυ, τον ανόητο σερ Άντριου, την πανέξυπνη ακόλουθο της Ολίβια Μαρία, τον μωροφιλόδοξο αρχιθαλαμηπόλο Μαλβόλιο.

Ο τίτλος του έργου είναι συμβολικός. Δωδέκατη Νύχτα μετά τα Χριστούγεννα, νύχτα διασκέδασης και μεταμφιέσεων, όπου άλλοι έρωτες φουντώνουν και άλλοι αδρανούν, πάντα όμως οι ευτράπελες καταστάσεις οδηγούν σε αίσιο τέλος.

Το έργο αυτό του Σαίξπηρ, κάτι μεταξύ παραμυθιού και κοινωνικής σάτιρας, καταγράφει με μοναδική οξυδέρκεια τα ήθη της ελισαβετιανής εποχής, ενώ, ταυτόχρονα, τα μηνύματά του ξεπερνούν τη συγκεκριμένη εποχή και φτάνουν στις μέρες μας γεμάτα σοφία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, αν συγκριθεί άλλες ‘κωμωδίες’ του Σαίξπηρ αφήνει πιο έντονα στον αναγνώστη - θεατή μια γλυκόπικρη γεύση, μια ηδονική μελαγχολία. Οι χαρακτήρες του έργου είναι τόσο οικείοι και τόσο σφαιρικά ψυχογραφημένοι, ώστε να διεκδικούν προσοχή και ειδική μεταχείριση ώστε να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις όποιες ιδιαιτερότητες τους σε κάθε εμφάνιση τους στη σκηνή. Θεματολογικά, το έργο φλερτάρει με το μελόδραμα, αφού όλα όσα συμβαίνουν εκεί μέσα, είτε θλιβερά είτε ευχάριστα, χαρακτηρίζονται από μια λεπτή αίσθηση χιούμορ και ευγένειας, ενώ συναισθηματικά οι ήρωες του είναι πνευματικά φορτισμένοι έως εξιδανικεύσεως.

Την μετάφραση του έργου υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τη σκηνοθεσία όπως αναφέρθηκε ο Νίκος Χαραλάμπους, τα σκηνικά η Αριάδνη Βοζάνη, τα κοστούμια η Πηνελόπη Συρογιάννη, τη μουσική ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά) οι : Χρήστος Βαλαβανίδης - Σερ Τόμπυ, Γιώργος Λέφας- Ορσίνο, Τάσος Παλαντζίδης - Σερ Άντριου, Πάνος Σκουρολιάκος- Μαλβόλιο, Δήμητρα Χατούπη - Ολίβια.

Παίζουν επίσης (αλφαβητικά) οι : Εύα Βάρσου -Βενέδικτος, Χρήστος Γεωργαλής - Σεμπάστιαν, Χαρά Ζησιμάτου - Μαρία, Δημήτρης Θεοδώρου - Φάμπιο, Μιχάλης Καλαμπόκης - Φέστα, Σπύρος Σαραφιανός - Καπετάνιος, Περικλής Τσαμαντάνης - Κούρο, Νιόβη Χαραλάμπους - Βιόλα.

Ώρα έναρξης: 20:30
Προπώληση Εισιτηρίων: Ελληνικό Φεστιβάλ, (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς, τηλ. 210 9282900)