"Αυτός που νόμιζε" στο θέατρο Πορεία!

30.08.2005
Το συγκλονιστικό κείμενο του Peter Brook και της Marie Héléne Estienne "Αυτός που νόμιζε" θα παρουσιαστεί την ερχόμενη θεατρική περίοδο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Πορεία!
Το συγκλονιστικό κείμενο του Peter Brook και της Marie Héléne Estienne "Αυτός που νόμιζε" (The man who/ L’ homme qui, 1992) θα παρουσιαστεί την ερχόμενη θεατρική περίοδο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Πορεία! Το έργο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του ουμανιστή νευρολόγου Oliver Sacks Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου - Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της ανατρεπτικής, αυστριακής σκηνοθέτη Renate Jett.

Πρόκειται για 17 σύντομα επεισόδια, όπου οι θεατές παρακολουθούν διάφορες εκφάνσεις νευρολογικών δυσλειτουργιών όπως επιληψία, αφασία, αυτισμός, οπτική αγνωσία, υπερτίκ, τυφλότητα νευρολογικής αιτιολογίας κ.ά. Οι ηθοποιοί υποδύονται εναλλάξ τους ασθενείς και τους γιατρούς και προσπαθούν να προσεγγίσουν ζητήματα όπως η τρέλα, η αγνωσία, η απελπισία, η μεταφυσική αναζήτηση.

Πολλές φορές οι ικανότητες και η αυξημένη ευαισθησία των ασθενών δημιουργούν την εντύπωση πως οι γιατροί γίνονται μαθητές τους. Η συνολική αίσθηση είναι ότι οι διαταραγμένοι άνθρωποι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η ασθένεια στο κείμενο ταυτίζεται με τις ιδιαίτερες ικανότητες, με ένα βάσανο δημιουργικό όσο και

ακατανόητο, απαραίτητο όμως ίσως για να πλησιάσουμε το Θεό. Παίζουν με αλφαβητική σειρά :

Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου

Συντελεστές :
Μετάφραση : Δημήτρης Τάρλοου ? Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία : Renate Jett
Σκηνικά ? Κοστούμια : Sylvia Weber
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση : Mahmoud Tabrizi-Zadeh
Σύνθεση Φυσικών Ήχων : Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Video παράστασης : Γιάννης Γαϊτανίδης
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα : Παρασκευή 25 Νοεμβρίου