Ο Θόδωρος στον ... Κρόνο

14.09.2005
Στις 15 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στους βιομηχανικούς χώρους του εργοστασίου «Κρόνος» η νέα γλυπτική εγκατάσταση του γλύπτη Θόδωρου. Πρόκειται για μια έκθεση που αντικατοπτρίζει τη λογική της συνέχειας που χαρακτηρίζει το έργο του κορυφαίου εικαστικού καλλιτέχνη, ο οποίος δεν λειτουργεί αποσπασματικά μέσα στο χρόνο, αλλά στοχεύει στη διαρκή επικαιρότητα της γλυπτικής.
Στις 15 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στους βιομηχανικούς χώρους του εργοστασίου "Κρόνος" η νέα γλυπτική εγκατάσταση του γλύπτη Θόδωρου. Πρόκειται για μια έκθεση που αντικατοπτρίζει τη λογική της συνέχειας που χαρακτηρίζει το έργο του κορυφαίου εικαστικού καλλιτέχνη, ο οποίος δεν λειτουργεί αποσπασματικά μέσα στο χρόνο, αλλά στοχεύει στη διαρκή επικαιρότητα της γλυπτικής.

Ο ίδιος ο γλύπτης Θόδωρος αντιμετώπισε τη συγκεκριμένη έκθεση στην περιοχή της Ελευσίνας ως «πρόκληση για έναν άλλο διάλογο με το ιστορικό περιβάλλον της νεοελληνικής ιστορίας μας -το βιομηχανικό περιβάλλον». Αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δήμου Ελευσίνας και επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Κρόνος». Η επιτόπια μελέτη των χώρων και των συνθηκών οργάνωσης αυτής της σημαντικής καλλιτεχνικής εκδήλωσης τον οδήγησαν στην αποδοχή της πρόκλησης, καθώς, όπως λέει ο ίδιος, « στις μέρες μας ο διάλογος των έργων Σύγχρονης Τέχνης με το φυσικό, το ιστορικό και το αστικό περιβάλλον αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η έκθεση με έργα και εγκαταστάσεις που διαλέγονται με τους ιστορικούς και γεωγραφικούς τόπους, όπως οι βιομηχανικοί χώροι του παλιού εργοστασίου «Κρόνος», παρουσιάζεται με τον τίτλο «ΑΝΑ-ΤΟΠΙΣΗ ↔ ΑΝΑ-ΖΗΤΗΣΗ ΙΙ». Όπου ο τίτλος δηλώνει την αέναη αναζήτηση του διαλόγου των έργων Τέχνης με ιστορικούς τόπους.»

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις νέες μεγάλες εγκαταστάσεις στον υπαίθριο χώρο με τίτλους «Πύλη - παγίδα 2005», «Βιομηχανική Οθόνη με κόκκινο διάδρομο», και «Βάθρο με παλαμάρι».
Στην αίθουσα Α του εργοστασίου «Κρόνος», περιμένει τον επισκέπτη της έκθεσης, μια μεγάλη εγκατάσταση που περιλαμβάνει περί τα 20 έργα διαφόρων εποχών.
Στην αίθουσα Γ τέλος, ο φιλότεχνος, έχοντας δει τα έργα που φιλοξενούνται στον υπαίθριο χώρο και στην πρώτη αίθουσα, μπορεί να προχωρήσει στη θέαση μερικών ακόμα έργων-ντοκουμέντων που βαθαίνουν ακόμα το σκεπτικό της έκθεσης.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος-λεύκωμα, όπου παρουσιάζεται μια σειρά εγκαταστάσεων από το 1986 ως το 2005 από διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Κωνσταντινούπολη, κ. ά.

Η έκθεση διαρκεί ως τις 15 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας 10.30-14.30 και 18.30-22.30.
Εγκαίνια 15 Σεπτεμβρίου 8.00 μ.μ. Εργοστάσιο «Κρόνος»: τέρμα Ωκεανίδων, παραλία Ελευσίνος.