"Γυάλινος Κόσμος" στο Μεταξουργείο

16.09.2005
Tο αριστούργημα του Τέννεσυ Ουίλλιαμς, «Ο Γυάλινος Κόσμος» θα ανέβει στις 14 Οκτωβρίου 2005 στο θέατρο «Μεταξουργείο». «Ο Γυάλινος Κόσμος» είναι το πιο αυτοβιογραφικό απ’ όλα τα έργα του Τέννεσυ Ουίλλιαμς. Με σπαρακτικό τρόπο, ο συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις της οικογένειας, που στην πραγματικότητα ήταν η δική του οικογένεια.
Tο αριστούργημα του Τέννεσυ Ουίλλιαμς, "Ο Γυάλινος Κόσμος" θα ανέβει στις 14 Οκτωβρίου 2005 στο θέατρο «Μεταξουργείο». Το έργο παίζεται συνεχώς με τεράστια επιτυχία σ’ oλόκληρο τον κόσμο, (πρόσφατα παίχτηκε στο Broadway, στο «Barrymore Theatre» με πρωταγωνίστρια τη Jessica Langue).

"Ο Γυάλινος Κόσμος" είναι το πιο αυτοβιογραφικό απ’ όλα τα έργα του Τέννεσυ Ουίλλιαμς. Με σπαρακτικό τρόπο, ο συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις της οικογένειας, που στην πραγματικότητα ήταν η δική του οικογένεια. Ο πατέρας έχει φύγει εδώ και χρόνια αφήνοντας τους στην τύχη τους. Τα άλλα μέλη της οικογένειας, ο γιος (Τόμ), η μάνα (Αμάντα) και η κόρη (Λώρα), ζουν σ’ έναν δικό τους κόσμο, «το γυάλινο κόσμο». Μέσα απ’ αυτόν τον κόσμο η μάνα προσπαθεί να φτιάξει για τα παιδιά της ένα καλύτερο μέλλον, όπως εκείνη το ονειρεύεται. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Τομ ονειρεύεται να φύγει κι αυτός για πάντα, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Η Λώρα είναι ένα φοβισμένο, εύθραυστο πλάσμα με φυσική αναπηρία στο πόδι, (η αδερφή του Τέννεσυ Ουίλλιαμς, η πραγματική «Λώρα», παρουσίασε σχιζοφρένεια και υποβλήθηκε σε εγχείρηση λοβοτομής). Κάποια στιγμή όλοι ελπίζουν στην παρουσία του τέταρτου προσώπου, του επισκέπτη, Τζίμ, που έρχεται από τον έξω κόσμο. Όμως εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους και τους ξαναγυρίσει στον σκληρό κόσμο της πραγματικότητας, για πάντα.

"Ο Γυάλινος Κόσμος" ήταν η πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τέννεσυ Ουίλλιαμς, το έργο που τον καθιέρωσε παγκόσμια, σαν ένα από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, όπου και θα παρουσιαστεί το έργο για δεκαπέντε ημέρες, την Άνοιξη του 2006, στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές
Σκηνικό: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική : Λουκιανός Κηλαηδόνης
Φωτισμοί : Αντώνης Παναγιωτόπουλος
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αμάντα : Άννα Βαγενά
Λώρα : Γιασεμί Κηλαηδόνη
Τομ: Αλμπέρτο Φάις
Τζιμ: Γιώργος Χρυσοστόμου

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα : Παρασκευή 14 Οκτωβρίου