Eκθεση Luis Barragan στο Μουσείο Μπενάκη

26.10.2005
Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και το Μουσείο Μπενάκη, οργανώνει έκθεση αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φήμης Μεξικανού αρχιτέκτονα Luis Barragan (1902-1988), στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 6 Oκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2005.

Ο Luis Barragan είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς, και κάτοχος του Βραβείου Pritzker, ή αλλιώς του "Βραβείου Νόμπελ της Αρχιτεκτονικής". Τα κτίσματά του είναι περίφημα για την ευφυή χρήση των χώρων τους και του φωτός, ωστόσο ο Barragan υπήρξε ιδιαίτερα επιδραστικός και ως αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων, πετυχαίνοντας και στις δύο περιπτώσεις να μπολιάσει το φρέσκο και το μοντέρνο, με τη ζεστασιά και την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στο Μεξικανικό τοπίο. Το έργο του, άλλωστε, έχει εμπνεύσει αρκετούς μεταγενέστερους αρχιτέκτονες, όπως τον Tadao Anto, τον Frank Gehry και τον Rem Koolhaas, οι οποίοι, σημειώνεται, είναι επίσης βραβευμένοι με το Pritzker.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη φετινή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, στο χώρο θα εκτίθενται 70 περίπου φωτογραφίες του πολυβραβευμένου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Yutaka Saito, μεγάλων διαστάσεων (περίπου 1,0 τετραγωνικό μέτρο έκαστη), ξύλινα προπλάσματα (περίπου 1,0 -1,5 τ.μ. καθένα) και μια σειρά από τα αντίστοιχα σχέδια (κατόψεις -όψεις) των έργων. Ο Saito, πέραν της δραστηριότητας του ως αρχιτέκτων, έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στη Φωτογραφία, εντάσσοντάς την στην ευρύτερη μελέτη του για το Χώρο και τις δυνατότητές του. Τις φωτογραφίες αυτές ο Saito τις έκανε δωρεά στο Fundacion de Arquitectura Tapatia Luis Barragan στο Μεξικό, στο οποίο και ανήκει το σύνολο του υλικού που εκτίθεται στην παρούσα Εκθεση.

Επιπλέον, θα υπάρχει video installation, και πιο συγκεκριμένα μια 15λεπτη ταινία που θα προβάλλεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και σχέδια αλλά και slides από το έργο του Barragan.