Ο Δον Κιχώτης στο...2005

25.10.2005
Ο Miguel de Saavedra Cervantes γεννήθηκε το 1547 και έφυγε από τη ζωή το 1616, έχοντας αφήσει ένα από τα πιο ονομαστά, ανθρώπινα και ποιητικά πρόσωπα της λογοτεχνίας, όλων των εποχών τον .

Ο Miguel de Saavedra Cervantes γεννήθηκε το 1547 και έφυγε από τη ζωή το 1616, έχοντας αφήσει ένα από τα πιο ονομαστά,ανθρώπινα και ποιητικά πρόσωπα της λογοτεχνίας, όλων των εποχών τον <<Δον Κιχώτη>>.

Το έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1605.Τετρακόσια χρόνια μετά, από εκείνη την πρώτη εκδοσή του, το 2005 ορίσθηκε παγκόσμιο έτος Θερβάντες. Το Εθνικό Θέατρο θέλοντας να τιμίσει τον σπουδαίο Ισπανό λογοτέχνη, ανεβάζει την 1η Νοεμβρίου, τον <<Δον Κιχώτη>>, στη σκηνή Κατίνα Παξινού, στο Παιδικό Στέκι το οποίο για τις ανάγκες της παράστασης περιβάλλετται από τέντα τσίρκου.

Η διασκευή για το θέατρο είναι του Σταύρου Σ. Τσακίρη, που έχει και την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Πρόκειται για έναν θίασο είκοσι έξι ηθοποιών.

Στους βασικούς ρόλους παίζουν οι : Κώστας Ζαχαράκης (Δον Κιχώτης), Νίκος Γιαλελής (Σάντσο Πάντσα), Βαλέρια Χριστοδουλίδου (Δουλτσινέα). Μαζί τους παίζουν και οι : Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μαύρος, Ελένη Σιδερά, Μάρα Κουκουλά, Σταύρος Γιαγκούλης, Στέλλα Φάιτ, Μαρία Γκλαβά, Ηλιάνα Μπάλλα, Θανάσης Μαργαρίτης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Πέτρος Κιοσές, Ζαφείρης Κατραμάδας, Όλγα Παππά, Νικολίνα Μουαίμη, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Στάθης Βούτος, Αγαπητός Μανδαλιός, Δημήτρης Αντωνιάδης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Γιώργος Γιαννακάκος, Ευτυχία Γιακουμή, Ιουλία Τσόλκα, και η Μαρία Φράγκου.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι της Ελένης Μανωπούλου. Οι χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης του <<Δον Κιχώτη>> έγραψε ο Στέφανος Κορκολής, που συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο.