Χρυσή η "Πλύστρα" του Λοτρέκ!

03.11.2005
Έναντι 22,4 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ένα προτρέτο φιλοτεχνημένο από τον γάλλο εμπρεσιονιστή ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ -Λοτρέκ, μία τιμή που αποτελεί ρεκόρ για τον καλλιτέχνη!
Έναντι 22,4 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη ένα προτρέτο φιλοτεχνημένο από τον γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Ανρί ντε Τουλούζ -Λοτρέκ, μία τιμή που αποτελεί ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

Ο πίνακας με τον τίτλο "Η πλύστρα" αποτελούσε το αστέρι της βραδιάς δημοπρασιών του οίκου Κρίστις, στην οποία εκποιήθηκαν έργα μοντέρνας και ιμπρεσιονιστικής τέχνης. Ένας άλλος πίνακας, από τον κύκλο «Νούφαρα» του Κλοντ Μονέ πωλήθηκε έναντι 14 εκατ. δολαρίων.

Μία νεκρή φύση του Πολ Σεζάν, με τίτλο "Μήλα και Γλυκά", με αρχική τιμή 4,5 εκατ. δολάρια, πωλήθηκε εν τέλει για 10,3 εκατ. δολάρια.

Το έργο του Τουλούζ-Λοτρέκ, το οποίο ήταν η κορωνίδα της αναδρομικής έκθεσης του καλλιτέχνη στο Σικάγο, αποκτήθηκε από ανώνυμο αγοραστή. Το προηγούμενο ρεκόρ τιμής για πίνακά του ήταν 14,5 εκατ. δολάρια από το 1997.

«Η αγορά διψάει για εντυπωσιακά έργα εμπρεσιονιστών, όπως το αποδεικνύει η φρενίτιδα για τις δημιουργίες των Τουλούζ-Λοτρέκ και Μονέ. Η αποψινή δημοπρασία έκανε μία τονωτική ένεση στην αγορά των ιμπρεσιονιστών», δηλώνει ο Κρίστοφερ Μπέρτζ, επίτιμος πρόεδρος του οίκου των δημοπρασιών.

Το συνολικό ποσό από την πώληση των 58 δημοπρατηθέντων έργων-μεταξύ αυτών και δημιουργιών του Πάβλο Πικάσο και του Ζοάν Μιρό-έφθασε τα 161 εκατ. δολάρια.