Αναδρομική του Γ. Ιακωβίδη στην Εθνική Πινακοθήκη

09.11.2005
Σε μία από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, αφιερώνει η Εθνική Πινακοθήκη, μεγάλη αναδρομική έκθεση.
Σε μία από τις ηγετικές μορφές της νεοελληνικής τέχνης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, αφιερώνει η Εθνική Πινακοθήκη, μεγάλη αναδρομική έκθεση που θα εγκαινιασθεί στις 14 Νοεμβρίου, από τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Καραμανλή.

Είναι ένας φόρος τιμής της Πινακοθήκης στον Γεώργιο Ιακωβίδη (1853-1932), ο οποίος εκτός από καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών διετέλεσε και πρώτος διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, βάζοντας τα θεμέλια της μετέπειτα εξέλιξής της.

Τα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές και γερμανικά μουσεία και έχουν στηθεί από την επιμελήτρια της έκθεσης Όλγα Μεντζαφού, δίπλα σε έργα ομοτέχνων του, άλλοτε δασκάλων του, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας ή Γερμανών ζωγράφων της Ακαδημίας του Μονάχου, απ΄ όπου και ο ίδιος αποφοίτησε, προκειμένου να αποδοθεί το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε ο Ιακωβίδης.

Οι διάσημοι πίνακές του με τα παιδιά, που τον χαρακτηρίζουν ως κατεξοχήν "ζωγράφο της παιδικής ηλικίας" , και οι παππούδες και οι γιαγιάδες με τα εγγόνια που ζωγράφισε στα τελευταία χρόνια της ζωής του, δεσπόζουν στην έκθεση εξίσου με τους πίνακες - παραλλαγές των διάφορων έργων του, που ζωγράφιζε ερευνώντας τους χρωματισμούς και τις φωτοσκιάσεις στην τέχνη του, ακροβατώντας ανάμεσα στην ηθογραφία και τον ρεαλισμό.

Επίσης, δεν λείπουν οι προσωπογραφίες και τα έργα που σχεδίασε για εκδηλώσεις και διαφημίσεις, αναμνηστικά μετάλλια, διπλώματα, παράσημα, νομίσματα, αφού όταν επέστρεψε από τη Γερμανία απέκτησε ιδιαίτερο κύρος στην αθηναϊκή κοινωνία και διατηρούσε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και τα Ανάκτορα.