Γιορτάστε με θέατρο!

19.12.2005
Το e-go σας προτείνει τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις!
Δόκτωρ Φάουστους, Νέα Σκηνή Εθνικού θεάτρου
Θέατρο Χωρα, Αμοργού 20, Κυψέλη (210-8673945)

Ο αναγεννησιακός άνθρωπος, το άτομο που αναζητά τα όριά του με οποιοδήποτε κόστος, το πρόσωπο που ισορροπεί ανάμεσα στην απόλαυση και τις τύψεις της «αμαρτίας» είναι ο ήρωας του έργου του Κρίστοφερ Μάρλοου «Δόκτωρ Φάουστους».
Βασισμένο στη μυθική ιστορία του αλχημιστή επιστήμονα, το έργο είναι το πρώτο δείγμα της φαουστικής περιπέτειας, που θα συμπληρωθεί αργότερα από τον Γκαίτε, τον Γκουνό, τον Τόμας Μαν και άλλους.
Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά το έργο, σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σε σκηνοθεσία- διασκευή του Δημήτρη Λιγνάδη.

Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μου», Θέατρο Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7, Νέος Κόσμος (210-9212900)

H Nτόρα, λίγο διαφορετική από τα άλλα παιδιά, παίρνει χρόνια ψυχοφάρμακα: δεν κλαίει, δε γελάει, δε φωνάζει, δεν αντιδρά. Ώσπου η μητέρα της θα ζητήσει από το γιατρό να της σταματήσουν την αγωγή, για να "ξαναβρεί την κόρη της", που έχει πια μεγαλώσει. H σεξουαλικότητα της Nτόρας ξυπνάει ορμητική, και καθώς δεν υπακούει σε κοινωνικές συμβάσεις, φέρνει τον περίγυρό της σε αμηχανία. Kαι σαν να μην έφτανε αυτό, η Nτόρα θ’ αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική ζωή των γονιών της. Πού θα τη βγάλει όλη αυτή η περιέργεια;
Το έργο του Λούκας Μπέρφους παρουσιάζεται στον Πάνω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Η μετάφραση είναι της Κοραλίας Σωτηριάδου, η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κόρα Kαρβούνη, Γιώτα Φέστα, Mαίρη Σαουσοπούλου, Λαέρτης Mαλκότσης, Γιώργος Γλάστρας, Φώτης Θωμαΐδης, Aνδρέας Mαυραγάνης


Οι δούλες, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη (210-8838727)
Τρεις σημαντικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου, η Μπέττυ Αρβανίτη, η Μάγια Λυμπεροπούλου και η Ρένη Πιττακή σκηνοθετούνται από τον Λευτέρη Βογιατζή στο ιδιόμορφο έργο του Ζαν Ζενέ «Οι Δούλες». Το έργο ανεβαίνει σε καινούρια μετάφραση, ειδικά για την παράσταση, του Δημήτρη Δημητριάδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του έργου είναι της Χλόης Ομπολένσκι.

"Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ", Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός (210-3467735)

Το Θέατρο Διαδρομή παρουσιάζει στο Θέατρο Βασιλάκου, το έργο του Όρτον Φουτ "Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ" σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με την Αντιγόνη Βαλάκου στον κεντρικό ρόλο της Κάρυ Γουάτς. Δίπλα της ο Στέλιος Μάινας στο ρόλο του γιου της και η Ευαγγελία Μουμούρη στο ρόλο της γυναίκας του.
Τους υπόλοιπους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι: Γιάννης Θωμάς, Γεωργία Γεωργόνη και ο Μάκης Αρβανιτάκης.
Η μετάφραση είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη και τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα.