Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3

03.02.2006
Η Θεατρική Ομάδα Χρυσοθήρες παρουσιάζουν στο Θέατρο Βασιλάκου την βασισμένη στη βουβή ταινία των Abraam Room και Viktor Shklovsky παράσταση «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» σε διασκευή των Χριστίνα Παπαδάκη και Δημήτρη Φραγκιόγλου και σε σκηνοθεσία Ασπασίας Κράλλη.
Η Θεατρική Ομάδα Χρυσοθήρες παρουσιάζουν στο Θέατρο Βασιλάκου την βασισμένη στη βουβή ταινία των Abraam Room και Viktor Shklovsky παράσταση «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» σε διασκευή των Χριστίνα Παπαδάκη και Δημήτρη Φραγκιόγλου και σε σκηνοθεσία Ασπασίας Κράλλη.

Το έργο «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» μας μεταφέρει στη Μόσχα του 1926, μετά την επανάσταση, και θίγει ζητήματα διαχρονικά και επίκαιρα ακόμη και σήμερα όπως η στεγαστική κρίση, η ανεργία, η γυναικεία χειραφέτηση, η φιλία, η μοιχεία, ο έρωτας και η αγάπη.
Ένα ζευγάρι ο Κόλια και η Λιούντα ζουν στη Μόσχα στο μικρό, υπόγειο, στενάχωρο διαμέρισμα τους. Όταν ο φίλος του Κόλια, ο Βολόντια, βρίσκεται φιλοξενούμενος τους μέσα από την αδυναμία του να βρει σπίτι και κατ’ επέκταση δουλειά, ανασύρονται τα προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι και ανατρέπονται μια για πάντα οι ισορροπίες στις σχέσεις. Οι φιλίες δοκιμάζονται, η συζυγική πίστη αμφισβητείται. Οι αλλαγές είναι σχεδόν αναμενόμενες όσο και απαραίτητες. Ακόμη, όμως, και αυτές οι καινούριες συνθήκες ανατρέπονται από τον αναμενόμενο ερχομό ενός ακόμη ατόμου.
«Το Ποτέμκιν της ρομαντικής κωμωδίας» όπως έχουν χαρακτηρίσει την ταινία κάποιοι, στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε καθαρή κομεντί, ούτε ταινία κοινωνικού προβληματισμού (αν και καταπιάνεται με κοινωνικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να προτείνει λύσεις όπως έκαναν οι ταινίες του είδους εκείνη την εποχή). Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα μελόδραμα με κωμικά στοιχεία που κάποιες στιγμές γίνεται κωμωδία με μελοδραματικά στοιχεία.
Η παράσταση «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» φιλοδοξεί να αναδείξει μια σύνθεση ποικίλων θεατρικών μορφών και τεχνικών και να παντρέψει την σωματική κωμωδία του βωβού κινηματογράφου με τη νατουραλιστική υποκριτική της Ρωσικής Σχολής. Η διασκευή κινείται ανάμεσα στην ακραία κωμωδία και το μελόδραμα ενώ παράλληλα αντλεί στοιχεία από το Αμερικάνικο Μιούζικαλ.

Ως προς το ερώτημα, που συναντιούνται η κινηματογραφική ταινία με το θέατρο, η απάντηση είναι ότι το «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» διαθέτει δυνατό στόρι με έντονη θεατρική δομή (διαδραματίζεται σ’ ένα στενόχωρο υπόγειο διαμέρισμα), και τα συναισθήματα των ηρώων εναλλάσσονται ξεκάθαρα και συμπυκνωμένα, μιας και η ταινία είναι βουβή.
Η παράσταση «Οδός Μετσάνσκαγια Νούμερο 3» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τόπος Αλλού την άνοιξη του 2005 με μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Οι παραστάσεις στο Θέατρο Βασιλάκου ξεκινούν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2006 και θα παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 μέχρι και την Τρίτη 11 Απριλίου 2006.

Παίζουν : Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Πλειώνης, Πέτρος Σταθακόπουλος.
Συντελεστές :
Κείμενο : Χριστίνα Παπαδάκη - Δημήτρης Φραγκιόγλου
Σκηνοθεσία : Ασπασία Κράλλη
Σκηνικά - Κοστούμια : Κέλλυ Βρεττού
Μουσική : Αντώνης Βέκρης
Στίχοι : Τιμόθεος Γεωργίου
Κινησιολογία : Τάνια Μιλτένοβα - Στούπελ
Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας