"Ο Μεγάλος και ο Μικρός" με τον Σταματη Φασουλή

23.01.2006
Το άπαιχτο έργο του Terence Rattigan «Ο Μεγάλος και ο Μικρός» παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν». Πρόκειται για μία συναισθηματική ιστορία με φόντο τον λυσσαλέο κόσμο του χρηματιστηρίου.

Το έργο:  Ολη η περίοδος του κραχ στη νέα Υόρκη που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, πλούσιους, φτωχούς, ανθρώπους της ευκαιρίας και ανθρώπους της παράδοσης, έρχονται στιγμές που θυμίζει, το σκηνικό του σήμερα. Αυτό που τα τελευταία χρόνια μάθαμε σαν δύναμη, ισχύ και εξουσία στα μάτια του θεατή μπερδεύεται με τον έρωτα, την αγάπη και την προδοσία, την αφοσίωση και την απέχθεια, τη λατρεία. Οι ήρωες του έργου, παγιδευμένοι στο «επιθυμώ» και στο «δύναμαι», προσπαθούν να διαλέξουν ένα τρόπο ζωής μέχρι να καταλάβουν ότι αυτόν τον τρόπο τον έχει διαλέξει ένας άλλος για εκείνους. Το έργο ανέβηκε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη το 1963 και από τότε δεν ξαναπαίχτηκε ποτέ, ίσως γιατί το θέμα του ήταν λίγο τολμηρό για τα ήθη της εποχής.

 Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Το άπαιχτο έργο του Terence Rattigan «Ο Μεγάλος και ο Μικρός» παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν». Πρόκειται για μία συναισθηματική ιστορία με φόντο τον λυσσαλέο κόσμο του χρηματιστηρίου. Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο πλευρό του οι Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Σταύρος Νικολαϊδης, Μάντυ Λάμπου, Μαριάννα Πολυχρονίδη και Χρήστος Σιμαρδάνης. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Ιάκωβο Δρόσο και οι φωτισμοί στην Ελευθερία Ντεκώ.


 
Τι μας άρεσε: Το έργο καταδεικνύει την εξάρτηση και την αγκίστρωση του ανθρώπου από το χρήμα, το οποίο λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι ήρωες του έργου, παγιδευμένοι στις επιθυμίες τους προσπαθούν να επιλέξουν ένα τρόπο ζωής , συνειδητοποιώντας ότι άλλοι αποφασίζουν για την τύχη τους. Οι ερμηνείες είναι καλές και βάζουν τον θεατή στο κλίμα της εποχής, όπως επίσης και τα λιτά αλλά εύστοχα σκηνικά μας ταξιδεύουν στο χρόνο. Εξαιρετική η Μάντυ Λάμπου, η οποία αν και εμφανίζεται μόνο στο δεύτερο μέρος, «ανανεώνει» με μια μεστή ερμηνεία την παράσταση και δημιουργεί νέο ενδιαφέρον στη ροή του έργου. 
 
Τι δε μας άρεσε:   Το έργο από ένα σημείο και μετά αρχίζει και κάνει «κοιλιά» και ουσιαστικά αποδιοργανώνει τον θεατή αφού σε κάποια σημεία πλατειάζει με διαλόγους και καταστάσεις που δεν «προχωράνε» την παράσταση. Κακή έκπληξη η ερμηνεία του Σταμάτη Φασουλή, με χιλιάδες κλισέ, ο οποίος πασχίζει να φανεί αστείος, μέσα από μια σειρά παλιομοδίτικων και κοινότυπων αστείων.


 

 Σε ποιον απευθύνεται:Σε εκείνους που θέλουν να δουν το έργο του Rattigan που για πρώτη φορά παίζεται στην Αθήνα.

 

 

Πότε να πάω και που να παρκάρω:Το Θέατρο «Δημήτρης Χορν» βρίσκεται στην οδό Αμερικής 10, οπότε καλύτερα να μετακινηθείτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ημέρες και Ωρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20.00 Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο: 21.15 Σάββατο (λαική) 18.15 Κυριακή: 20.00

Τιμές: 23, 19, 17, 15


Δημήτρης Σωτάκης