Χρυσός Βαν Γκογκ...

02.02.2006
Ένα από τα τελευταία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή, με τον τίτλο "L' Arlesienne , Madame Ginoux", θα εκτεθεί το Μάιο σε δημοπρασία και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις.
Ένα από τα τελευταία έργα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή, με τον τίτλο "L' Arlesienne, Madame Ginoux", θα εκτεθεί το Μάιο σε δημοπρασία και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τιμή του θα ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις.

Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 2 Μαΐου στα πλαίσια της μεγάλης "Δημοπρασίας Έργων Ιμπρεσιονιστών και Συγχρόνων Ζωγράφων" στον οίκο Κρίστις στο Κέντρο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης. Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε από τον Βαν Γκογκ το 1890 για τον επίσης διάσημο σύγχρονό του ζωγράφο και φίλο του, Πολ Γκογκέν, ο οποίος νοσηλευόταν σε ένα άσυλο του Σεν Ρεμί ντε Προβάνς. Είναι μια από τις συνολικά πέντε ελαιογραφίες που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ για τον Γκογκέν, που πέθανε στο άσυλο.

Το θέμα του πίνακα, η Μαντάμ Ζινώ, ιδιοκτήτρια του καφέ όπου σύχναζαν οι δύο καλλιτέχνες, έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως μοντέλο τόσο για σκίτσα του Βαν Γκογκ όσο και του Γκογκέν. Ο πίνακας δείχνει τη Μαντάμ Ζινώ με ένα λευκό και ροζ φόρεμα να στέκεται μπροστά σε ένα ανθοστόλιστο φόντο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε απαλά χρώματα για να τονίσει τη θηλυκότητα του μοντέλου.