Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας: Οι νικητές!

16.02.2006
Πόσες φορές δεν αναζητούμε κάτι χωρίς να ξέρουμε ότι το έχουμε μέσα στο σπίτι μας, μπροστά στα μάτια μας; Αυτή η διαπίστωση γίνεται η αφετηρία για τον Ευγένιο Λαμπίς να γράψει μία από τις ωραιότερες και διασημότερες κωμωδίες του, το «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» που παρουσιάζει ο Χάρης Ρώμας σε διασκευή δική του και της Άννας Χατζησοφιά στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».
Πόσες φορές δεν αναζητούμε κάτι χωρίς να ξέρουμε ότι το έχουμε μέσα στο σπίτι μας, μπροστά στα μάτια μας; Αυτή η διαπίστωση γίνεται η αφετηρία για τον Ευγένιο Λαμπίς να γράψει μία από τις ωραιότερες και διασημότερες κωμωδίες του, το «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας» που παρουσιάζει ο Χάρης Ρώμας σε διασκευή δική του και της Άννας Χατζησοφιά στο θέατρο «Τζένη Καρέζη».

Tα ονόματα αυτών που κέρδισαν από μία διπλή πρόσκληση για την παράσταση είναι :

Σάββατο 25 Μαρτίου στις 18.15
Αντιγόνη Παυλάκη, Χρήστος Λαγογιάννης, Κoutra Εugenia, Ηλίας Τρώντσιος, Μάρκος Χέλιος, Ουγουρλογλου Ευαγγελία, Kοταδήμα Χριστίνα, Prodromou Spyros, Panagopoulos Ilias, Θεμελή Κατερίνα, Βασταρδής Αντώνιος, Απόστολος Κασάπης, Σίχλης Αριστοτέλης, Βασιλική Κασάπη, Γιώργος Ρουσσάκης

Κυριακή 26 Μαρτίου στις 21.15
Μπουκουβάλας Στέφανος , Ανθούλα Βασιλείου, Ευαγγελία Κασάπη, Δήμητρα Κοτσβολου, Παπαδημητρίου Γιούλα, Ελένη Δημητροπούλου, Νόλης Ηλίας, Τhanasis Panagopoulos, Κόνιαρη Ουρανία, Σπυριδούλα Σταματοπούλου, Αγγελοπούλου Αλίκη, Μάσκουλη Τάνια, Χρήστος Μίχος, Κατερίνα Τερζοπούλου, Ηλιάνα Τσικρικά

Οι νικητές θα ενημερωθούν με mail για τον τρόπο που θα προμηθευτούν τις προσκλήσεις τους!

Στο έργο του Λαμπίς περιγράφεται η άκρως κωμική αναζήτηση ενός καπέλου που κατασκευάζεται με ειδικό τρόπο στην Ιταλία. Ο νεαρός Φαντινάρ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του Ελενα όταν το άλογό του τρώει το ψάθινο καπέλο της Αναΐδος, μιας παντρεμένης γυναίκας, τη στιγμή μάλιστα που αυτή απολαμβάνει την αγκαλιά του εραστή της στο δάσος της Βουλώνης. Ζητώντας πίσω το καπέλο για να προστατέψει την τιμή της στα μάτια του ζηλόφθονου συζύγου της Μποπερτυίς, η μοιχαλίδα υποχρεώνει τον νεαρό υποψήφιο γαμπρό να γυρίσει όλο το Παρίσι και τα προάστια προκειμένου να βρει ένα καπέλο ολόιδιο με αυτό που της έφαγε το άλογό του. Στη διάρκεια της απεγνωσμένης αυτής αναζήτησης ο Φαντινάρ ακολουθείται κατά πόδας από τον έξαλλο πεθερό του, τη μέλλουσα γυναίκα του αλλά και όλους τους καλεσμένους του γάμου. Ετσι διαδραματίζονται διάφορα «πικάντικα» επεισόδια και παρεξηγήσεις ώσπου στο τέλος το καπέλο βρίσκεται και... τέλος καλό όλα καλά!

‘Οταν ο Λαμπίς παρουσίασε το «Ενα καπέλο από ψάθα Ιταλίας», για πρώτη φορά, στη σκηνή του Παλέ Ρουαγιάλ στις 14 Αυγούστου 1851 είχε ήδη γράψει πάνω από πενήντα έργα. Όμως ακόμα δεν ήταν παρά ένας συγγραφέας vaudeville, ανάμεσα σε πολλούς. Η παράσταση γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή. Υπήρξε ένας θρίαμβος! Έναν θεατή, μάλιστα, αναγκάστηκαν να το βγάλουν σηκωτό από την αίθουσα -είχε πάθει κρίση αποπληξίας από τα γέλια! Το έργο παίχτηκε περισσότερες από 300 φορές, επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η παράσταση
Η διασκευή του Χάρη Ρώμα και της Άννας Χατζησοφιά παρουσιάζει όλη αυτή την απίθανη φάρσα σαν εφιάλτη του πρωταγωνιστή ήρωα, Φαντινάρ. Ένα εφιαλτικό όνειρο που γίνεται αληθινό. Ο Φαντινάρ, στην πραγματικότητα ονειρεύεται όλα αυτά τα ανόητα περιστατικά που θα μπορούσαν να εμποδίσουν το γάμο του και τις απολαύσεις της ερωτικής νύχτας που θα ακολουθήσει.

Μια μεγάλη παραγωγή (16 ρόλοι) έχει στηθεί στη σκηνή του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» ακολουθώντας την αρχική ιδέα του συγγραφέα να είναι το έργο μουσικοχορευτικό (vaudeville), χωρίς μπαλέτο... δηλαδή οι ίδιοι οι ηθοποιοί να χορεύουν και να τραγουδάνε πάνω σε γνωστά μοτίβα. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν μουσικές (με διασκευασμένους φυσικά στίχους) από το «Cabaret» του Bob Fosse μέχρι τη «Μυρτιά» του Μίκη Θεοδωράκη.

Τη μετάφραση- διασκευή έχουν κάνει ο Χάρης Ρώμας και Άννα Χατζησοφιά. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν ο Χάρης Ρώμας, η Άννα Χατζησοφιά και η Νατάσσα Ζούκα. Τα σκηνικά-κοστούμια φιλοτέχνησε η Αναστασία Αρσένη. Η μουσική ενορχήστρωση-διδασκαλία είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Νατάσσας Ζούκα.

Παίζουν οι: Χάρης Ρώμας, Χρήστος Ευθυμίου, Σοφία Παυλίδου, Πάνος Σταθακόπουλος, Περικλής Λιανός, Ράνια Ιωαννίδου, Στέλιος Γούτης, Μάρα Μπαρόλα, Γιάννης Πολιτάκης, Ευτυχία Φαναριώτη, Σαράντος Γεωγλερής.


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη 8.15μμ (λαϊκή)
Πέμπτη 9.15μμ
Παρασκευή 9.15μμ
Σάββατο 6.15μμ & 9.15μμ
Κυριακή 6.15μμ & 9.15μμ

Εισιτήρια
23 ευρώ
17 (λαϊκή, φοιτητικό) ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Ακαδημίας 3
Τηλ 210-3636144/210-3644921