Αξύριστα Πηγούνια στο θέατρο Πόρτα

17.02.2006
Ένα βράδυ την ώρα του χορού της μία στριπτιζέζ παθαίνει ανακοπή και πεθαίνει. Τρεις άντρες, με διαφορά μιας δεκαετίας στην ηλικία τους (45, 35 και 25 ετών), εργάζονται σε μια μονάδα του νεκροτομείου που υποδέχεται άγνωστους νεκρούς ώσπου να βρεθούν οι συγγενείς τους να τους παραλάβουν. Ένα φορείο φέρνει την Ουκρανή χορεύτρια και το έργο αρχίζει...

Το έργο: Ένα βράδυ την ώρα του χορού της μία στριπτιζέζ παθαίνει ανακοπή και πεθαίνει. Τρεις άντρες, με διαφορά μιας δεκαετίας στην ηλικία τους (45, 35 και 25 ετών), εργάζονται σε μια μονάδα του νεκροτομείου που υποδέχεται άγνωστους νεκρούς ώσπου να βρεθούν οι συγγενείς τους να τους παραλάβουν. Ένα φορείο φέρνει την Ουκρανή χορεύτρια και το έργο αρχίζει...
Και οι τρεις άντρες σχετίζονται με διαφορετικό τρόπο με αυτή. Ο ένας, ο μεσαίος, είναι παράφορα ερωτευμένος μαζί της και ζει μαζί της εδώ και δύο χρόνια. Τη ζηλεύει άγρια και η ανασφάλειά του εκφράζεται με βία και πιέσεις που κάνουν την κοπέλα να φτάσει στα όρια της ψυχικής της αντοχής. Ο μεγαλύτερος, ένας οικογενειάρχης άνθρωπος, βρήκε ένα καλοκαίρι την ευκαιρία να την βιάσει, χωρίς βέβαια να το φανερώσει στο φίλο του. Ο τρίτος ο μικρότερος, έχει απλώς μια φιλική σχέση μαζί της. Ξέρει ότι έχει συμβεί και προσπαθεί να της συμπαρασταθεί χωρίς να απαιτεί ανταλλάγματα...


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι:
Γιορτάζοντας τα 35 χρόνια συνεχούς θεατρικής παρουσίας το Θέατρο Στοά επιχειρεί για πρώτη φορά άνοιγμα σε άλλους χώρους.
Συνεπές στη στήριξη του νεοελληνικού έργου, φέτος ανέβασε το έργο του Γιάννη Τσίρου «Αξύριστα πηγούνια» που πήρε το Α’ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 στο διαγωνισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου και σκηνικά - κοστούμια της Λέας Κούση. Είναι μια συμπαραγωγή της Στοάς με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, που πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. Στο ρόλο της αλλοδαπής στριπτιζέζ η Λαμπρινή Αγγελίδου.


Τι μας άρεσε:
- Το έργο του Γιάννη Τσίρου. Ενα έργο σύγχρονο που εξερευνά με πολύ έξυπνο τρόπο την ανδρική ψυχοσύνθεση και ιδίως τον τρόπο που αυτή λειτουργεί, όταν βρεθεί αντιμέτωπη με το γυναικείο στοιχείο.

- Οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών. Τις εντυπώσεις κέρδισε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Μαρινάκη, του 25χρονου νεαρού, του μοναδικού που έχει βρει μία γέφυρα επικοινωνίας με τη Ουκρανή χορεύτρια, του μοναδικού που την αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο και όχι σαν αντικείμενο πόθου και σεξουαλική εκτόνωσης.
Εξίσου δυνατές είναι και οι ερμηνείες του Ιεροκλή Μιχαηλίδη στο ρόλο του Σάββα του 45άρη συντηρητικού οικογενειάρχη και του Γεράσιμου Σκιαδαρέση στο ρόλο του Κυριάκου, του άνδρα που ζούσε μαζί με την αλλοδαπή στριπτιζέζ. Όταν ο ανδρισμός τους «αφοπλίζεται» σταδιακά από τον μικρότερο Μαρινάκη που γνωρίζει όλη την αλήθεια, συνειδητοποιούν την λανθασμένη οπτική τους, αλλά ειναι αργά...


Σε ποιον απευθύνεται: Σε όλους ανεξαιρέτως!






Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Φροντίστε για τα εισιτήρια σας εκ των προτέρων αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε την παράσταση Σαββατοκύριακο.
Το θέατρο Πόρτα βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 59, (τηλ. 2107711333). Επειδή το παρκάρισμα στα γύρω στενά είναι μία υπόθεση πολύ δύσκολη, εξυπηρετηθείτε σε κάποιο από τα κοντινά ιδιωτικά πάρκινγκ.

Παραστάσεις:
Τετάρτη (λαϊκή), Κυριακή 7.00 μ.μ. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων:
20 €, 15 € λαϊκή, 13 € φοιτητικό


Γεωργία Οικονόμου